Naslovnica Novosti Solaris dobio najveću pojedinačnu evropsku narudžbu za vozila na vodik

Solaris dobio najveću pojedinačnu evropsku narudžbu za vozila na vodik

280
0
PODIJELI

Italijanski gradovi Bolonja i Ferara upravo su započeli jedan od najvećih projekata koji obuhvataju autobuse na vodikove gorive ćelije u Evropi. Bez sumnje, ova impresivna narudžba od 130 vozila na vodik će približiti gradove postizanju njihovog ambicioznog cilja transformacije gradskog javnog prevoza u onaj sa potpuno nultim emisijama do 2030. godine. Bolonja i Ferara su se odlučili za autobuse na vodik Solaris Urbino 12, koji su danas jedni od najpopularnijih autobusa na vodik u cijeloj Evropi. Ugovorom je omogućeno produženje narudžbe za dodatnih 140 vozila.

Svaki autobus će imati inovativni sistem vodika koji ispunjava najviše sigurnosne standarde. Goriva ćelija od 70 kW će dobijati vodik iz pet kompozitnih rezervoara postavljenih na krov autobusa. Sa punim rezervoarima koji mogu da primi 37,5 kg vodika, autobus će moći da pređe oko 350 km. Stanovnici Bolonje i Ferare uvjerit će se u prednosti autobusa na vodik Urbino 12 već 2024. godine, kada će gradu biti isporučena prva serija od 37 ovih autobusa. Ostatak vozila stići će tokom 2025. i 2026. godine.

Solaris je evropski lider u e-mobilnosti, uključujući i proizvodnju autobusa na vodik. Do sada je kompanija isporučila preko 120 jedinica na vodik za desetak klijenata u osam zemalja. Solaris je 2022. godine proširio svoju ponudu vodika zglobnim Urbino 18 hydrogen autobusom.