Naslovnica Ekskluzivno BHBus na Busworld Europe 2023: Yutong

BHBus na Busworld Europe 2023: Yutong

375
0
PODIJELI

Kao jedan od najvećih i najstarijih sajmova autobusa na svijetu, Busworld Europe je svojim snažnim utjecajem i profesionalnošću postao predvodnik za globalni trend razvoja autobusa. Ovogodišnji sajam za promociju svojih najnovijih vozila je iskoristio i jedan od vodećih svjetskih proizvođača autobusa – Yutong. Ovaj kineski proizvođač se ove godine odlučio za četiri najnovija vrhunska električna modela koja su opremljena sa naprednom električnom tehnologijom. O kineskim proizvođačima možemo pričati šta želimo, ali je činjenica da su na polju elektromobilnosti odmakli jako daleko čak i nekim evropskim proizvođačima. Vrijedi istaći i da smo direktno od Yutonga dobili poziv da posjetimo njihov štand i da nam prezentuju svoju ponudu.

O ozbiljnosti rada ovog proizvođača govori činjenica da su zauzeli prvo mjesto na tržištu električnih autobusa u Evropi 2022. godine, dok su za prvih šest mjeseci ove godine bili na četvrtom mjestu. Spomenuli smo da se Yutong predstavio na sajmu sa četiri modela i to, poredani po dužinama, sa: E7S, U11DD, T15E i U18. Ako ništa, moramo im priznati da su za razliku od nekih drugih kineskih proizvođača autobusa napokon pojednostavili nazive svojih modela tako da su sada jako logični za shvatiti i veoma lako pamtljivi. 

Krenut ćemo sa najmanjim predstavljenim modelom- E7S. Radi se o električnom minibusu, čiji sam naziv govori da se radi o vozilo dužine sedam metara. Tačnije 7.005 mm, ako ćemo biti hirurški precizni. Vozilo ima jedna dvokrilna vrata smještena iza prednje osovine. Ovisno od želje klijenta, može da ima od 11 do 16 sjedišta. Iz Yutonga su istakli da se radi o vozilu koje ima naprednu tehnologiju i dizajn, koju je potvrdila i nagrada Red Dot design award.

Model U11DD je dvospratni autobus na dvije osovine koji je razvijan posebno za britansko tržište. O ovom autobusu smo detaljnije pisali ljetos: U Veliku Britaniju stiže Yutong U11DD – električni dvospratni autobus. Ko zna kakva će biti kretanja putnika i trendovi u predstojećem periodu, pa ne treba čuditi ako ovaj model dobije i svoju troosovinsku izvedbu namjenjenu za upotrebu u Evropskoj Uniji.

U18, zglobnim električnim autobusom dužine nešto malo preko 18 metara. Interesantno je da je solo model U12 također električni autobus razvijen za evropsko tržište i bio je predstavljen na Busworld 2019, ali nikada nije pušten u upotrebu. Za razliku od njega, zglobna izvedba je tu i predstavljena. Yutong je istakao da je ovaj električni zglobni autobus projektovan za potrebe prevoza velikog broja putnika. Autobus će biti prepoznat po svojoj super-jakoj sigurnosti i super-ekonomičnom radu i održavanju. Maksimalni kapacitet sjedećih putnika iznosi 41. Zanimljivo je da jedino ovaj model od četiri izložena ima tradicionalne retrovizore, dok preostala tri modela imaju sistem kamera.

Ipak, sva pažnja je bila usmjerena na troosovinski visokopodni električni autobus T15E. Polako se već pojavljuju međugradski električni autobusi kao i visokopodni autobus na vodik, ali Yutong je otišao korak dalje i ne samo da je predstavio električni visokopodni turistički autobus, nego još i autobus na tri osovine! Prvi susret sa autobusom odaje odličak utisak i smislu dizajna i izgleda te izgleda baš futuristički i nimalo stereotipno “nakinđurensko” i “kineski”. Dimenzije vozila su 14.950 – 2.550 – 3.900 mm (D – Š – V). Unutrašnjost je također jako lijepo dizajnirana, a može pored vozača i suvozača može primiti još i do 59 putnika. Zahvaljujući velikoj bateriji od 630 kWh, proizvođač tvrdi da ovaj autobus može preći 550 km na jednom punjenju. Autobus je izazvao dosta pažnje, a nije promakao ni stručnom žiriju Busworlda koji mu je dodijelio dvije nagrade: za ekologiju i za dizajn.

Još jednom se zahvaljujemo Yutongu na pozivu, prezentaciji i poklonima i želimo im što više uspjeha sa predstavljenim modelima. U nastavku pogledajte i šta smo zabilježili na njihovom štandu uz napomenu da je u trenutku naše posjete bilo zaista mnogo ljudi pa nismo mogli napraviti dosta slika:

POVEZANO:
BHBus na Busworld Europe 2023: MAN Truck & Bus
BHBus na Busworld Europe 2023: Daimler Buses