Naslovnica Novosti Marcopolo najavio novi Paradiso G8 1600 LD autobus

Marcopolo najavio novi Paradiso G8 1600 LD autobus

232
0
PODIJELI

Brazilski proizvođač autobusa Marcopolo najavio je novu generaciju svoj modela Paradiso 1600 LD. Model je trenutno u fazi odobrenja i testiranja, a fokusira se na udobnost i sigurnost za vozačku posadu i putnike. Dio generacije 8 (G8) linije autobusa lansiran je u drugoj polovini prošle godine, a model Paradiso G8 1600 LD će biti predstavljen široj javnosti u drugom kvartalu iduće godine.

Model, koji se može proizvoditi na različitim brendovima šasija 6×2, održava karakteristike sigurnosti, udobnosti i kapaciteta prtljaga, u kombinaciji s inovacijama i tehnologijom kako bi nadmašio očekivanja i poboljšao iskustvo putnika i vozača, pružajući operateru operativne performanse na srednjim i dugim linijama, pored segmenta slobodnog prevoza i turističkog prevoza.

“Razvili smo sve modele generacije 8 sa fokusom na izvrsnost i maksimalnu efikasnost poslovanja kako bi naši kupci postigli još bolje poslovne rezultate”, istakao je Ricardo Portolan, direktor komercijalnih operacija i marketinga na domaćem tržištu u Marcopolu.

Model objedinjuje sve tehnologije i dizajn sa Marcopolo DNK uvedenom u ostalim modelima generacije 8. Prednja rešetka i branik imaju veći volumen, robusnost, a upotreba sirovina u izradi vanjskih završnih obrada povećava izdržljivost komponenti. Preko 140 novih značajki ima pozitivan uticaj na vozače, putnike i operatere. Dizajn bez presedana sa aerodinamičkim koeficijentom od samo 0,379; opciona full LED svjetla, sa efikasnošću do 3,5 puta većom od ostalih modela na tržištu, struktura koja povećava pasivnu sigurnost za vozača – su samo neke od njih.

Paradiso G8 1600 LD također ima Marcopolo Biosafe, platformu dizajniranu da javni prevoz učini sigurnijim od virusne i bakterijske kontaminacije, kombinirajući rješenja usmjerena na biosigurnost. I dalje su dostupni dodatne opcionalne kao što su dezinfekcija toaleta i klimatizacija putem UV-C svjetlosti, antimikrobne završne obrade, raspored 1x1x1 i dozatori za dezinfekciju ruku.

Jedan od najvažnijih aspekata prilikom razvoja novog dizajna bila je pažnja posvećena sigurnosti i pristupačnosti, kako za vozače tako i za putnike. Low Drive verzija ima redizajniranu kabinu za vozača sa donjom kontrolnom pločom i frižiderom sa lijeve strane i USB priključkom. Veća vidljiva površina na desnoj strani i pregradni zid od stakla, poboljšava preglednost i voznost za vozača, što rezultira boljom sigurnošću.

Također u novom Paradiso G8 1600 LD, svi detalji su dizajnirani da optimiziraju iskustvo putnika, olakšavajući pristup putničkom prostoru, isporučujući termoakustične atribute udobnosti, sjedišta koja se fokusiraju na ergonomiju, pored koncepta biolight, koji prilagođava unutrašnje osvetljenje prema dobu dana za vizuelnu udobnost za putnike.

Od ostalog, proizvođač je za novu generaciju ovog modela istakaoIstaknite
– Vozačeva kabina dizajnirana da poboljša upravljivost i vidljivost, što znači sigurnost za vozače i putnike
– Veća visina unutrašnjeg stepeništa i novi rukohvat za podršku predstavljaju veću sigurnost i pristupačnost u prostoru za putnike
– Veći prostor između sjedišta i komandne table omogućava pristup kabini kroz servisna vrata
– Nova gornja instrument tabla
– Prtljažni prostor sa poklopcima koji se potpuno otvaraju