Naslovnica Novosti Oxford Bus predstavio novu flotu Wrightbus električnih vozila

Oxford Bus predstavio novu flotu Wrightbus električnih vozila

194
0
PODIJELI

Nova flota BROOKESbusa, u vlasništvu i kojom upravlja Oxford Bus Company, sastoji se od 21 električnog autobusa Wrightbus StreetDeck Electrolinera, a pokrenuta je kao dio napora grada da postigne neto nultu vrijednost do 2040. godine. Svako vozilo je brendirano u partnerstvu sa Univerzitetom Oxford Brookes, a nedavno otkrivanje livreje odvijalo se u kampusu Univerziteta Headington. Oni bi trebali zamijeniti postojeću flotu autobusa i očekuje se da će eliminisati do 850 tona emisija CO2 koje se ispuštaju u grad godišnje.

Očekuje se da će autobusi krenuti sa radom iduće godine, a sa jednim punim punjenjem mogu putovati preko 450 kilometara. Jean-Marc Gales, izvršni direktor Wrightbusa, rekao je: “Oduševljeni smo što radimo sa Oxford Brookesom i Oxford Bus Company u njihovoj posvećenosti ponudi javnog prevoza bez emisija u gradu i jedva čekamo da vidimo još više naših autobusa u funkciji. Ambicija Wrightbusa je da smanji uticaj javnog prevoza na životnu sredinu i mi nastavljamo da ulažemo u revolucionarnu tehnologiju kao pokretač razvoja čistijih i efikasnijih transportnih rešenja. Mi smo jedini proizvođač u Evropi koji nudi kompletan paket autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova, sa električnim baterijama i vodikovim gorivnim ćelijama u solo i dvospratnoj izvedbi. Oni imaju vitalnu ulogu u dekarbonizaciji javnog prevoza i omogućavanju operaterima, lokalnim vlastima i vladama da ispune svoje ciljeve smanjenja ugljika.”

Očekuje se da će vrijeme punjenja za svaki autobus trajati otprilike tri i po sata. Autobusi će također emitovati umjetni zvuk kada putuju malim brzinama kako bi upozorili pješake i bicikliste na njihovo prisustvo.

Govoreći na predstavljanju, profesor Alistair Fitt, prorektor Oxford Brookesa, rekao je: “Pokretanje ovih novih, potpuno električnih BROOKESbuseva je važan korak ka našoj ambiciji da do 2040. godine isporučimo nultu neto emisiju, nešto što znamo da je veoma važno za naše studente, osoblje i širu zajednicu. Također smo veoma ponosni što će se ovi novi autobusi puniti iz obnovljivih izvora. Prepoznajemo kritičnu ulogu koju BROOKESbus usluga ima za studente, osoblje i gradsku zajednicu te posjetitelje. Znamo uticaj troškova života na živote studenata. Zbog toga sam posebno uzbuđen što ova nova autobuska usluga nudi besplatna putovanja za veliku većinu naših studenata.”