Naslovnica Novosti Krefeld ulaže u javni prevoz na vodik

Krefeld ulaže u javni prevoz na vodik

212
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach dobio je novu narudžbu za autobuse na vodik. Njemački prijevoznik, SWK Mobil Krefeld, odlučio je kupiti deset autobusa Urbino 12 na vodonik bez emisija. Prva tri od ova Solaris autobusa bez emisija bit će isporučena u grad Krefeld u zapadnoj Njemačkoj do kraja 2024. godine, dok je preostalih sedam planirano za isporuku do maja 2025. godine.

“Razvoj autobusa na vodik dobija na zamahu, a Solaris ponosno stoji kao lider u pokretanju ove promjene. Čestitam SWK Mobil Krefeldu na njihovoj strateškoj odluci da ulažu u čistiju i bolju budućnost za stanovnike regije”, izjavio je Olivier Michard, član Solarisovog odbora odgovornog za prodaju i marketing.

Vozila na vodik Urbino 12 hydrogen koje je naručio Krefeld biće opremljena centralnim elektromotorom snage 160 kW. Ovi autobusi će se pokretati energijom iz vodonične gorive ćelije, a imat će i baterije Solaris High Power, koje će služiti kao dodatno skladište električne energije. Toplotni komfor će biti osiguran efikasnom i ekološki prihvatljivom klimatizacijom sa CO2 toplotnom pumpom.

SWK Mobil Krefeld se odlučio za podršku upravljanja voznim parkom putem eSConnect-a, Solarisovog vlasničkog alata koji pruža potpuni pristup podacima potrebnim za procjenu performansi autobusa i planiranje njihovog kontinuiranog rada.

Interes za rješenja zasnovana na vodiku bez emisija u Evropi neprestano raste. Solaris ima portfolij od 450 naručenih autobusa na vodik za naredne godine i 140 već isporučenih i koji rade u javnom prevozu u nekoliko evropskih gradova. Njemačko tržište je jedno od najaktivnijih kada je u pitanju opremanje voznog parka autobusima na vodik. Urbino autobusi na vodik već su u upotrebi u gradovima kao što su Keln, Wuppertal, Hofolding, Weimar, Frankfurt, Gross-Zimmern i gradsko područje Minhena. Dodatni ugovori su u toku, uključujući one za Aschaffenburg, Güstrow, Gross-Gerau, Hamburg i Duisburg.