Naslovnica Novosti Andora ima besplatan gradski prevoz

Andora ima besplatan gradski prevoz

223
0
PODIJELI

U maloj pirenejskoj državi Andori javni prevoz se obavlja isključivo redovnim autobuskim linijama. Pored nekih međugradskih veza, također sa dvije susjedne zemlje Španijom i Francuskom, postoji niz urbanih linija u glavnom gradu Andorra la Vella, koje povezuju različite okruge i susjedne gradove širom Kneževine, kakav status ima, i međusobno ih povezuju. U nekim slučajevima potrebno je prevladati značajne razlike u nadmorskoj visini.

Od posljednjeg restrukturiranja mreže, tokom kojeg je izbačena linija L3, trenutno su u funkciji linije L1, L2, L4, L5, L6, LC (Linea Circular = kružna linija) i é linija. Odgovorne za operaciju su dvije kompanije Coopalsa – za L2, L4, L5, L6 i LC – i Autocars Nadal za linije L1 i Express Bus. Frekvencija polazaka varira, linija é saobraća svakih 10 minuta tokom dana, linije L1 i L2 svakih 10-20 minuta, a ostale linije svakih 30-60 minuta. Vikendom i uoči državnih praznika, noćni autobusi saobraćaju do 05:00 sati. Za Escaldes Engordany postoji i usluga autobusa na zahtjev s minibusima proizvođača Karsan. Na ostalim linijama koristi se mješavina midibusa i autobusa od 12 metara različitih proizvođača.

Posebne linije se obavljaju tokom skijaške sezone. Linije su dizajnirane tako da korisnik može doći do podnožja padina ili žičara Encamp, Canillo, La Massana i Arcalís sa bilo koje tačke u Andori. U južnoj dolini, L1 povezuje se sa svim linijama, a Express Bus direktno povezuje Escaldes Engordany. Centralno mjesto transfera u Andorra la Vella je Estació Nacional de Autobusos.

Od jula 2022. godine autobuska usluga je uglavnom besplatna, uglavnom za stalne korisnike, odnosno prvenstveno za stanovnike Andore. Jedini preduslov je posjedovanje odgovarajuće sezonske karte, koja se može koristiti i digitalno kao aplikacija na mobilnom telefonu.