Naslovnica Novosti Alexander Dennis Enviro500 autobusi za američko tržište

Alexander Dennis Enviro500 autobusi za američko tržište

154
0
PODIJELI

Alexander Dennis je potvrdio isporuku osam Enviro500 dvospratnih autobusa na tržište Sjedinjenih Američkih Država i to sedam vozila u Spokane Transit Authority (STA) i jedan za AppalCART.

Alexander Dennis Enviro500 će biti prvi tranzitni autobusi na dva sprata u Spokaneu, država Washington. Oni će raditi na linijama koje povezuju Univerzitet Eastern Washington, Tranzitni centar West Plains koji je glavno čvorište za veze s radnim mjestima u tom području, uključujući veliki Amazon Fulfillment Center, centar grada Spokanea i Univerzitetski okrug u blizini centra Spokanea.

Uz kombinovani prosječni broj 1.900 stajanja u radnim danima, putnici će imati velike koristi od dizajna Enviro500 koji omogućava postavljanje 84 sjedišta na dva sprata, istovremeno pružajući ravnomjeran ukrcaj i lak pristup za sve putnike, uključujući i one koji koriste invalidska kolica. Autobusi će biti napravljeni u Sjedinjenim Državama kao dio nedavno najavljenog partnerstva između Alexandera Dennisa i Big Rig Manufacturinga, a očekuje se da će biti isporučeni 2025. godine.

Jedan dvospratni autobus Alexander Dennis Enviro500 pridružit će se floti AppalCARTa, koji pruža besplatan tranzit u Booneu u Sjevernoj Karolini na mreži fiksnih linija fokusiranim na kampus Appalachian State University, po kojem je i dobio ime. AppalCART je novi kupac za Alexandera Dennisa, a kupovina je uslijedila nakon uspješnog ispitivanja sličnog demo vozila u oktobru 2021. godine.

Vozilo će imati kapacitet od preko 100 putnika, uključujući 84 sjedišta i riješit će prenatrpanost na ključnim stanicama na liniji koja povezuje ključne univerzitetske institucije, Downtown Boone i stambene komplekse. Baš kao i vozila za STA i ovaj autobus će biti napravljen u SAD i isporuka se očekuje iduće godine.

Alexander Dennis je 2000. godine predstavio tranzitne autobuse na dva sprata na sjevernoameričkom tržištu i od tada je isporučio preko 1.200 jedinica modela Enviro500.