Naslovnica Novosti Van Hool osigurao narudžbu 112 električnih autobusa od Qbuzz

Van Hool osigurao narudžbu 112 električnih autobusa od Qbuzz

190
0
PODIJELI

Van Hool je osigurao veliku narudžbu za 112 električnih autobusa od holandskog operatera javnog prevoza Qbuzz. Ovo prati prethodnu narudžbu od 54 električna autobusa od Van Hool-a od strane Qbuzza koja je potvrđena u martu prošle godine. Modeli uključeni u najnoviju narudžbu su Van Hool A13 LE E (56 jedinica; 45 + 3 sjedišta; dužina 13 metara) i Van Hool A15 LE E (56 jedinica ; 51 + 5 sjedišta; dužina 15 metara).

Predstojeće raspoređivanje ovih autobusa je zakazano za 15. decembar 2024. u transportnoj regiji Zuid-Holland Noord unutar provincije Južna Holandija, koja obuhvata ključne gradove kao što su Leiden, Gouda i Alphen aan de Rijn.

Van Hoolova je do sada prodao 400 jedinica autobusa iz A serije u Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, Francuskoj i Danskoj. 72% prodatih vozila opremljeno je baterijskim električnim pogonom, 16,5% pogonom na vodik/gorivne ćelije i 11,5% kao trolejbus.

Opisan kao najveća narudžba za Van Hoolov gradski autobus A serije, ovaj razvoj naglašava brzo širenje partnerstva između dvije kompanije. Van Hool naglašava da je Qbuzz u periodu od manje od godinu dana izdao narudžbe za ukupno 166 autobusa iz Van Hoola. Autobusi na gorive ćelije također su dio relacije Qbuzz – Van Hool.

Belgijski proizvođač naglašava: “Svi autobusi iz A serije su dizajnirani i razvijeni u Van Hoolovom centru u Koningshooiktu. Tu se također odvija izrada i testiranje prototipova, kao i proizvodna i komercijalna podrška, kao što su nabavka dijelova, postprodajni servis i rezervni dijelovi. Oba proizvodna pogona u Koningshooikt-u i Skoplju (sjeverna Makedonija) mogu proizvoditi autobuse A klase”.