Naslovnica Novosti Dodatnih 50 Solaris električnih autobusa za Madrid

Dodatnih 50 Solaris električnih autobusa za Madrid

143
0
PODIJELI

Transportna kompanija iz glavnog grada Španije – EMT Madrid odlučila je da kupi 50 novih autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova od Solarisa. Narudžba uključuje dva popularna modela: električni Urbino 9 LE s niskim ulazom i klasični Urbino 12 Electric. Ova moderna vozila, opremljena Solaris High Energy baterijama, značajno će doprinijeti elektrifikaciji flote EMT Madrida. Isporuke će biti završene do kraja jula 2024. godine.

U skladu sa Strategijom održivog razvoja životne sredine Gradskog vijeća Madrida, poznatom kao “Madrid 360”, EMT Madrid ima za cilj da upravlja voznim parkom koji se u potpunosti sastoji od autobusa sa niskim emisijama i nultim emisijama. U decembru 2022. godine kompanija je najavila povlačenje posljednjeg vozila s tradicionalnim motorom s unutarnjim izgaranjem. Kao rezultat toga, Madrid je postao prva velika evropska prestolnica (u smislu broja stanovnika i broja servisiranih autobusa) koju opslužuje isključivo gradski autobuski vozni park sa niskim emisijama i nultom emisijom. Strateški plan EMT-a za 2025. godinu također naglašava čiste izvore energije, uključujući korištenje fotonaponskih instalacija i zelenog vodika.

“Proteklih sedmica primili smo mnogo impresivnih narudžbi od kupaca širom Evrope. Oduševljen sam što se Madrid pridružio njihovim redovima, a svojim izjavama praćenim konkretnim, hrabrim akcijama, predstavlja odličan primjer transportnim operaterima i lokalnim samoupravama širom Evrope. Čestitamo i želimo vam nastavak uspjeha”, rekao je Olivier Michard, član Upravnog odbora Solarisa za prodaju i marketing.

Električni autobusi Urbino 9 LE sa niskim ulazom će debitovati na ulicama Madrida, dok je 12-metarski model Urbino 12 Electric već dobro poznat španskom operateru. Autobuse će pokretati centralni motor koji koristi energiju iz Solaris High Energy baterija. U oba modela, kabina vozača je dizajnirana u skladu sa standardima i zahtjevima EMT-a kako bi se obezbjedio siguran i ergonomski radni prostor sa integrisanim uređajima za pomoć vozaču. Među pogodnostima koje treba spomenuti je moderan sistem za nadzor, koji zamjenjuje tradicionalne retrovizore. Što se tiče kapaciteta putnika, verzija od 9 metara će primiti 24 putnika, dok će verzija od 12 metara imati 28 sjedećih putnika.

Štaviše, usluga eSConnect, koju je dodatno naručio EMT Madrid, dodatno će poboljšati potencijal flote električnih vozila. Ovaj sistem poboljšava dijagnostičke i servisne mogućnosti i uvelike olakšava precizno planiranje linije za pojedinačne polaske.

EMT Madrid već ima 250 Urbino 12 CNG autobusa i 60 Urbino 12 električnih autobusa u svom voznom parku. Završetkom posljednjeg ugovora za 50 električnih autobusa, kompanija će posjedovati ukupno 360 modernih Solaris autobusa sa niskom emisijom i nultom emisijom.