Naslovnica Novosti Iveco isporučuje preko 400 električnih autobusa u Rim

Iveco isporučuje preko 400 električnih autobusa u Rim

170
0
PODIJELI

Iveco Bus, proizvođač gradskih, međugradskih i turističkih autobusa Iveco Grupe osvojio je svoj najveći ugovor o električnim autobusima u Italiji do sada za isporuku 411 električnih vozila za ATAC S.p.A. – Azienda per la mobilità iz Rima. ATAC je italijanska javna kompanija koja upravlja većinom usluga lokalnog javnog prevoza, plaćenim parkingom i poticajnim parkiralištima u Rimu. Tačnije, kompanija upravlja, u ime grada Rima, cjelokupnom tramvajskom i trolejbuskom mrežom te metro linijama, kao i većinom autobuskih linija u gradu. Također upravlja, u ime administrativne regije Lacio, sa tri željezničke linije: Roma-Civita Castellana-Viterbo, Roma-Giardinetti i Roma-Lido.

Ugovor, koji je potpisan sredinom januara, vrijedan je više od 300 miliona eura i dio je ATAC-ovog strateškog plana da ponudi sve održiviju, efikasniju i pristupačniju mobilnost. Završeni tender obuhvata ne samo nove električne autobuse, dužine 12 ili 18 metara, već i desetogodišnji plan kompletnog održavanja svakog od njih. Prve isporuke očekuju se do kraja 2024. godine, a svi preostali autobusi bi trebali biti isporučeni do sredine 2026. godine. Ova važna investicija pokazuje oslanjanje Rima na Iveco Bus kako bi pružio održiva rješenja kao jedan od ATAC-ovih pouzdanih dobavljača.

Domenico Nucera, predsjednik poslovne jedinice za autobuse, Iveco Group, izjavio je: “Izuzetno smo ponosni što smo ključni doprinositelj tranzicije Rima ka zelenijoj i efikasnijoj mobilnosti. Naša sve snažnija ponuda u oblasti električnog prevoza putnika prepoznata je na čitavom italijanskom tržištu, ali i na međunarodnom nivou, potvrđujući našu poziciju vodećeg partnera. Proširivanje na glavni grad Italije, ‘Vječni grad’, prikladan je način da se započne 2024. godina, nakon završetka veoma zadovoljavajuće godine u smislu narudžbi za Iveco Bus.”