Naslovnica Novosti Solaris autobusi na vodik idu za Dizeldorf

Solaris autobusi na vodik idu za Dizeldorf

157
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach će isporučiti autobuse na vodik u još jednu evropsku metropolu, pošto je njegove autobuse naručio njemački prevoznik Rheinbahn Düsseldorf. Proizvođač autobusa će snabdjeti grad Dizeldorf sa 10 autobusa Solaris Urbino 12 Hydrogen.

Autobusi na vodik po narudžbi bit će inovativan način za jačanje održivog transporta u gradu Diseldorfu, koji je sebi postavio cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2035. godine. Grad provodi svoju strategiju dodavanjem električnih vozila i vozila na vodik u svoju urbanu flotu. Bitno je da će naručene autobuse pokretati zeleni vodik, proizveden isključivo na obnovljivu električnu energiju.

“Solaris kontinuirano promoviše održivi transport nudeći najširi asortiman vozila bez emisija. Naše partnerstvo sa Dizeldorfom datira još od 2005. godine, a uključivalo je između ostalog i kupovinu električnih autobusa. Veoma sam zadovoljan što će naši autobusi na vodik već sljedeće godine služiti i stanovnicima Dizeldorfa kao dio njegovog gradskog javnog prevoza”, rekao je Olivier Michard, član Upravnog odbora Solarisa za prodaju i marketing.

Autobusi na vodik od 12 metara će imati tehnološki naprednu Ballard gorivu ćeliju od 70 kW, koju će podržavati Solaris High Power baterije. Autobus će također biti opremljen širokim spektrom sistema usklađenih sa zahtjevima GSR2, koji će putnicima i vozačima pružiti najviši nivo sigurnosti.

Kao što dokazuje Solarisova impresivna knjiga narudžbi, brend i njegovi autobusi na vodik sve su popularniji na njemačkom tržištu. Samo u proteklih nekoliko mjeseci, Solaris je primio nove narudžbe iz Hamburga, Frankfurta, Kelna, Duisburga i Gross Geraua, između ostalih gradova. Ukupan broj do sada isporučenih ili naručenih Solarisovih autobusa na vodik već je premašio 700 jedinica.