Naslovnica Novosti Iveco Group odabrala BASF kao partnera za recikliranje baterija sa električnih vozila

Iveco Group odabrala BASF kao partnera za recikliranje baterija sa električnih vozila

125
0
PODIJELI

Iveco Group je objavlila odabir BASF-a, vodeće svjetske hemijske kompanije i najvećeg dobavljača hemikalija za automobilsku industriju, kao svog prvog partnera koji će pružiti rješenje za recikliranje litij-ionskih baterija koje koriste električna vozila iz Grupe.

Ova je odluka dio ekonomske kružne strategije Iveco Group koja slijedi okvir 4R – Repair, Refurbish, Repurpose and Recyclin (Popravak, Obnova, Prenamjena i Recikliranje) – kako bi se produžio životni vijek baterija uz istovremeno smanjenje njihovog ukupnog utjecaja na okolinu i osigurala usklađenost s politikom proširene odgovornosti proizvođača, koja proizvođače drži odgovornim za cijeli životni ciklus proizvoda koje plasiraju na tržište, od dizajna do kraja životnog vijeka.

BASF, koji je nedavno otvorio prvi evropski centar za proizvodnju materijala za baterije i recikliranje baterija u njemačkom Schwarzheideu, organizirat će i upravljati cijelim procesom recikliranja za litij-ionske baterije koje se koriste u električnim kombijima, autobusima i kamionima Iveco Grupe. Ugovor uključuje prikupljanje, pakiranje, transport i recikliranje baterija u raznim evropskim zemljama uključujući, između ostalih, Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju. Nakon prikupljanja, BASF će mehanički preraditi baterije u crnu masu, iz koje se kritične sirovine – poput nikla, kobalta, litija – mogu izdvojiti i oporaviti za upotrebu u proizvodnji novih baterija. Stoga će BASF uspostaviti puni lanac vrijednosti recikliranja baterija u Evropi kako bi lokalno opskrbljivao reciklirane metale s niskim ugljičnim otiskom za industriju baterija.

“Razmišljanje o životnom ciklusu jedan je od naših strateških prioriteta održivosti”, komentarisala je Angela Qu, glavna direktorica opskrbnog lanca Iveco Group. “BASF dijeli ovaj pristup s nama, a njegova široka mreža prikupljanja baterija i mogućnosti recikliranja u Evropi pomoći će nam da zatvorimo krug od istrošenih baterija do novih. Radeći zajedno omogućit ćemo kružnu ekonomiju i smanjiti naš CO2 otisak, što je u potpunosti u skladu s opredjeljenjem Grupe da do 2040. postigne neto nultu emisiju ugljika.”

“Partnerstvo s Ivecom naš je prvi sporazum o recikliranju baterija iz električnih kombija, autobusa i kamiona i važan korak za naše poslovanje recikliranja baterija za širenje naših aktivnosti na prostor teretnih vozila”, rekao je dr. Daniel Schönfelder, predsjednik BASF-ovog odjela za katalizatore, koji je također odgovoran za materijale za baterije i posao recikliranja baterija. “To će nam omogućiti daljnje jačanje naše evropske mreže prikupljanja i daljnji napredak na ovom tržištu u razvoju. S našim rješenjima za recikliranje nastojimo podržati evropsko tržište da zatvori krug i ispuni ambiciozne zahtjeve politike usmjerene na kružnu ekonomiju iz Uredbe EU o baterijama.”