Naslovnica Novosti Češke Budejovice nabavljaju 35 Škoda 33Tr trolejbusa sa baterijama

Češke Budejovice nabavljaju 35 Škoda 33Tr trolejbusa sa baterijama

158
0
PODIJELI

Trolejbuski saobraćaj u Češkim Budejovicama bit će značajno pojačan. Južnočeška metropola će dobiti 35 novih trolejbusa Škoda 33Tr ukupne vrijednosti veće od 28,5 miliona eura. Ova narudžba dodatno osnažuje uspješnu saradnju između proizvođača i javnog prevoznika grada Češke Budejovice, koja traje već tri decenije. Ukupno 57 trolejbusa u funkciji je u južnočeškoj metropoli, a svi su proizvodi Škoda Grupe.

Sadašnji vozni park trolejbusa u Češkim Budejovicama bit će proširen modernim vozilima Škoda 33Tr. Riječ je o zglobnim trolejbusima od 18 metara opremljenim modernim informacionim i sistemom prijavljivanja. Putnike očekuje prostran i klimatizovan enterijer, koji će putovanje gradom učiniti još ugodnijim.

“Ovaj ugovor je za nas veoma važan za obnovu našeg voznog parka, ali je i najveća investicija u našoj historiji, koja će našim putnicima donijeti najnovija prevozna sredstva i na taj način poboljšati kvalitet i atraktivnost javnog prevoza u našem gradu”, rekao je Slavoj Dolejš, direktor i predsjednik Upravnog odbora Javnog prevoznika grada Češke Budejovice.

“Izuzetno nam je drago što možemo dalje razvijati našu već jaku vezu sa Češkim Budejovicama – gradom koji ima skoro 60 Škoda trolejbusa. Spremni smo stanovnicima pružiti pouzdano i održivo rješenje javnog prevoza. Trolejbusi Škoda 33Tr označavaju pomak ne samo u transportu, već i u pružanju izuzetnog iskustva za svakog putnika”, izjavio je Karel Majer, predsjednik Uprave Škoda Electric u Škoda Grupi.

Nova vozila će biti opremljena baterijom za domet od najmanje 12 km. Zahvaljujući tome, mogu udobno opsluživati čak i dionice bez nadzemne kontaktne mreže. Kako bi se povećala sigurnost, biće instaliran moderan sistem kamera. Prvih 14 trolejbusa biće predato prevozniku u prvoj polovini 2025. godine, dok će posljednje vozilo biti isporučeno sredinom 2026. godine.