Naslovnica Novosti Higer isporučio električne autobuse u Kostariku

Higer isporučio električne autobuse u Kostariku

153
0
PODIJELI

Kostarikanski institut za električnu energiju (ICE) je 17. januara primio seriju električnih autobusa Higer koji su dostavljeni iz Kine. Ova serija autobusa je jedna od značajnih isporuka za kineski projekat “Saradnje Jug-Jug” o klimatskim promjenama za pomoć Kostariki. Tang Heng, kineski ambasador u Kostariki, prisustvovao je ceremoniji isporuke vozila.

“Saradnja Jug-Jug” je razvoj ekonomske i tehnološke saradnje među zemljama u razvoju. Budući da se većina zemalja u razvoju nalazi na južnim hemisferama i južnom dijelu sjeverne hemisfere, ova saradnja se naziva i “Saradnja jug-jug” U februaru 2022. godine, povodom treće godišnjice nacionalnog plana dekarbonizacije Kostarike, Ministarstvo ekologije i Environment of China potpisao je sporazum sa Ministarstvom životne sredine i energetike Kostarike o nabavci šest čistih električnih autobusa za Kostariku, a odlučeno je da će to biti autobusi proizvođača Higer. Trenutno su vozila službeno isporučena i puštena u upotrebu, što će dodatno promovisati održivi razvoj lokalnog zelenog javnog prevoza i pružiti novi model za opsežnu i dubinsku saradnju Kine i Kostarike u oblastima modernizacije transporta sa novim energijama i pogonima.

Izvještava se da će ovi električni autobusi Higera biti u početku stavljena u upotrebu na linijama i zonama slobodne trgovine izvan lokalnog gradskog područja Kostarike, a kasnije će se dalje koristiti kao ruralni autobusi i za prevoz radnika preduzeća. Autobusi imaju bateriju kapaciteta 350 kWh i mogu da prevezu do 83 putnika, sa predviđenim vremenom punjenja od dva sata i prosečnom izdržljivošću od 300 km.

“Autobusi će pomoći da se poboljša transportna infrastruktura i kvalitet života stanovnika Kostarike. U budućnosti, dvije zemlje će nastaviti jačati koordinaciju u oblasti klimatskih promjena i upravljanja okolišem te zajednički u budućnosti graditi zajednicu za čovječanstvo”, rekao je Tang Heng, kineski ambasador u Kostariki. “Uzimajući u obzir prednosti održivog transporta, ova donacija će olakšati postepenu zamjenu vozila na fosilna goriva u našem transportnom sektoru”, rekao je izvršni predsjednik ICE-a Marco Acuña.