Naslovnica Novosti Rumunski Galati investira u 40 električnih Solaris autobusa

Rumunski Galati investira u 40 električnih Solaris autobusa

166
0
PODIJELI

Vlasti grada Galati u Rumuniji su putem tenderske procedure odabrale dobavljača za 40 modernih električnih autobusa. Solaris će isporučiti 20 autobusa u verziji od 9 metara i još 20 u dužini od 12 metara. Električni autobusi će biti opremljeni i utičnicama za punjenje i pantografima za punjenje.

Solaris autobusi na baterije za Galati će biti opremljeni Solaris High Energy baterijama. Ovaj tip karakterizira visoka gustoća energije i, kao rezultat, veliki kapacitet. Zahvaljujući ovim parametrima, vozila imaju veliki domet. Dopuna energije u baterijama bit će moguća na dva načina: preko utičnog konektora, kao i obrnutog pantografa, postavljenog na jarbol za punjenje. Prvo rješenje se uglavnom koristi u depoima i odnosi se na punjenje baterija preko noći, dok je punjenje pantografom brzo rješenje bez održavanja koje se često koristi na liniji tj. direktno na stajalištima.

Autobus od 9 metara će biti dizajniran da preveze 59 putnika, dok će autobus od 12 metara prevoziti 74. Efikasna klima sa toplotnom pumpom obezbjediće ugodne temperature u autobusu. Mobileye Shield Fisheye sistem će biti instaliran u svim e-autobusima, zadužen za implementaciju GSR2 zahtjeva, uključujući upozorenja o prisustvu pješaka i biciklista ispred vozila i u mrtvom uglu na desnoj i lijevoj strani vozila, kao i inteligentni pomoćni sistem za brzinu.

Ovo je još jedna narudžba za ovaj grad. Proizvođač je 2021. godine u Galati isporučio 20 hibridnih autobusa niske emisije, a prethodnih godina i 12-metarske trolejbuse. Solaris je jedan od glavnih dobavljača vozila javnog prevoza u Rumuniju. Kompanija je do danas proizvela i isporučila više od 600 vozila na ovo tržište, od čega 60% čine električni autobusi i trolejbusi sa nultom emisijom štetnih gasova.