Naslovnica Novosti Dodatnih 12 Solaris električnih autobusa za Varšavu

Dodatnih 12 Solaris električnih autobusa za Varšavu

76
0
PODIJELI

Varšava ima jednu od najvećih flota električnih autobusa u Evropi. Od ukupno 152 Solaris autobusa, koji saobraćaju na ulicama glavnog grada Poljske, veliku većinu čine električni autobusi. MZA Varšava potpisala je ugovor sa Solaris Bus & Coach za isporuku 12 dodatnih električnih autobusa Urbino 12. Prema odredbama ugovora, narudžba će biti završena u roku od godinu dana od potpisivanja. Vrijedi napomenuti da je u decembru prošle godine Uprava za javni prevoz Varšave naručila od proizvođača 12 zglobnih modela koje će koristiti MZA.

Urbino 12 Electric je vodeći i najpopularniji električni model ovog proizvođača. Svaki od naručenih autobusa biće opremljen elektromotorom, koji će energiju crpiti iz naprednih Solaris High Energy baterija. Vozila će se puniti na dva načina – u depoima pomoću klasičnog utikača, kao i putem pantografa postavljenih duž linija. Autobusi će biti klimatizovani pomoću CO2 uređaja sa toplotnom pumpom.

Solaris je evropski lider na tržištu električnih autobusa i autobusa na vodik. Proizvođač ima impresivan broj isporuka i narudžbi, uključujući više od 3.000 autobusa sa nultom emisijom, od kojih skoro 2.300 aktivno opslužuje linije u gradovima i mjestima širom Evrope.