Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Još jedan novi MAN za Golubić Kotor Varoš

EKSKLUZIVNO: Još jedan novi MAN za Golubić Kotor Varoš

603
0
PODIJELI

Nakon što su u maju 2018. godine postali prvi vlasnici nove generacije MAN Lion's Coach autobusa u Bosni i Hercegovini i prvi vlasnici, tada novopredstavljenog, modela R10 – kompanija Golubić iz Kotor Varoši je svoje povjerenje ponovo ukazala MAN brendu. I ponovo je odabir bio MAN Lion's Coach R10.

To znači da novi autobus ima dužinu od 13.091, visinu od 3.870 te širinu od 2.550 mm. U odnosu na prethodni autobus iz 2018. godine, novi autobus donosi i novu generaciju motora, a on je MAN D2676 LOH snage 353 kW/480 KS i ispunjava Euro 6E norme ispušnih gasova. Naravno, tu su i neizostavni automatski 12-brzinski MAN TipMatic mjenjač sa ZF intarderom. Tako da vožnja nije bila nikad više ekonomičnija i povoljnija za okoliš. Atraktivan ekonomski paket prati i atraktivan dizajn sa LED rasvjetom, novim ratkapama i jednobojnim lakiranjem u bijelu boju.

Sigurnost će osigurati i efikasan kočioni sistem kojeg čine EBS sa ABS, ASR i ESP sistemima uz pomoć EVBec visoko učinkovite motorne kočnice koja je elektronski regulirana. Tu je i već spominjani ZF intarder sa 5 stepeni usporenja. Upravljanje intarderom i EVBec kočnicom je preko ručice intardera na stubu upravljača. Sigurnosti će doprinijeti i sistem kamera koji se sastoji od kamere postavljenje na zadnji dio vozila i nadzorne kamere iznad drugih vrata unutar vozila. Naravno, tu su i sistemi koji prate voznu traku vozila te razmak vozila ispred i koji pravovremeno šalju zvučno i vizuelno upozorenje vozaču, kao i vibraciju kroz sjedište.

Volan za vozača je multifunkcionalni i obložen je kožom, a ugodnu vožnju će mu pružiti Isri ProActive 2 sjedište. Vozačevo sjedište je opremljeno sa sigurnosnim pojasom, preklopivim naslonima za ruke sa obje strane te sistemom klimatizacije i grijanja. Radno mjesto vozača je osvjetljeno sa LED rasvjetom, a na raspolaganju će mu biti još i tempomat kao i fabrička navigacija sa mapama Evrope. Autobus je isporučen sa pripremom za kabinu za odmor vozača, ali uprkos tome prostor je isporučen sa već ugrađenom jedinicom za klimatizaciju i grijanje tog prostora.

Kapacitet vozila je 55 putničkih sjedišta koja su već standardno – proizvođača Kiel. Međutim, radi se o novoj generaciji Kielovih sjedišta, a za ovaj autobus su odabrana ComfortLine BasicPlus sjedišta u bež-plavoj izvedbi sa kožnim naslonima za glavu. Sva sjedišta imaju sigurnosne pojaseve, znak MAN ušiven na naslon, dva rukohvata na zadnjoj strani sive boje, naslone za ruke i noge, preklopni stolić, mrežice za novine uz opciju bočnog izmicanja sjedišta prema središnjem prolazu. Za ugodnu noćnu vožnju pobrinut će se odlična LED noćna rasvjeta. Iznad svakog reda sjedišta se nalaze police za ručnu prtljagu. A s obzirom da se radi o 13-metarskoj izvedbi vozila, ukupan prostor za prtljag iznosi 13,2 m3 što je sasvim korektno i dovoljno. Putnicima će na raspolaganju biti i utičnice od 230 V na svakom redu sjedišta. Zanimljiv detalj na sjedištima su i čičak trake na koje se mogu zakačiti plateni naslovi za glavu.

Pod je urađen u imitaciji drveta, ali je preko njega stavljen tepih koji se nalazi i kod vozača, suvozača te na stepenicama. Zabavu u autobusu će osigurati i audio/video sistem – MMC Multi Media Coach Advanced (7” touch screen ekran sa AUX-in i USB priključkom), mikrofonima te DVD playerom sa dva LCD monitora od 19 inča koji se nalaze u prednjem dijelu i na sredini vozila iznad kabine WC-a. Od ostale opreme možemo spomenuti da je novi autobus kompanije Golubić opremljen još i sa frižiderom kapaciteta 56 litara i koji se nalazi u prednjem dijelu vozila, prvom pomoći, alatom, aparatom za gašenje požara, toaletom, digitalnim satom u prednjem dijelu vozila koji ujedno pokazuje i vanjsku temperaturu te Konvekta sistemom klimatizacije i Spheros dodatnim grijanjem.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Golubić želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!