Naslovnica Novosti Nove isporuke VDL Citea za Finsku i Italiju

Nove isporuke VDL Citea za Finsku i Italiju

2088
0
PODIJELI

Finska autobuska kompanija Pohjolan Liikenne je po peti put naručila model Citea od holandskog proizvođača autobusa VDL Bus & Coach. Ova najnovija narudžba se sastoji od 23 Citee LLE-127 i predstavlja nastavak na prošlogodišnju narudžbu od pet Citea LLE-127 i 24 Citee XLE-145, koje su isporučene za Espoo, grad blizu Helsinkija. Pohjolan Liikenne je još jednom izabrao Citee LLE-127, koje imaju konfiguraciju vrata 1-2-1 i koje pojednostavljuje ulazak i izlazak putnika te osigurava optimalan protok putnika. Nove Citee će se koristiti na istim linijama u Espou na kojim rade i Citee pristigle prošle godine. Isporuka je zakazana za kraj novembra ove godine.

Citea LLE-127, dužine 12,7 metara, je najduža verzija Citee LLE. Produženo međuosovinsko rastojanje obezbjeđuje prostor za još četiri sjedišta u odnosu na verziju od 12 metara. U poređenju sa sličnim autobusima sa istim brojem sjedišta, Citea LLE-127 takođe ima koristi od prednosti male težine kao što su smanjena potrošnja goriva, smanjene emisije štetnih materija i smanjenje troškova održavanja, što veći profit vlasništva.

Mala potrošnja goriva i niže emisije štetnih supstanci ne samo da ne samo da donose prednost kompaniji Pohjolan Liikenne već i stanovnicima Espoa. Nove Citee imaju posebnu antikorozivnu zaštitu na svim podnim elementima i XPS zidnu bočnu izolaciju. Pohjolan Liikenne se odlučio za XPS izolaciju, jer se unutrašnjost autobusa čisti pomoću mašine za pranje pod visokim pritiskom. Na ovaj način se prodiranje vlage minimizira i produžava životni vijek enterijera.

Pohjolan Liikenne je jedna od najvećih finskih autobuskih kompanija. Sa flotom od 550 autobusa, kompanija pruža usluge na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou uglavnom na jugu Finske. Godišnji promet iznosi 95 miliona eura, a kompanija zapošljava 1000 ljudi. Autobusii Pohjolan Liikenne prevezu oko 30 miliona putnika godišnje na ukupno 30 miliona kilometara. Pohjolan Liikenne je podružnica VR, finske nacionalne željezničke kompanije.Na drugoj strani Evrope, u Italiji, VDL Bus & Coach je početkom juna isporučio šest Citea LLE-99 operateru Seatour. Sa dužinom od 9,95 metara ovaj model je idealan za linije koje prolaze kroz uske ulice i užu jezgru grada. Citee za Seatour imaju kapacitet od 29+2+1 i mjesta za 48 stajaćih putnika. Seatour ima oko 100 vozila u floti, a veći broj čine VDL autobusi. Od ranije su u voznom parku Futura FHD2 autobusi kao i desetak MidCity gradskih vozila.