Naslovnica Novosti Altas Viator dobitnik A'Design award

Altas Viator dobitnik A'Design award

912
0
PODIJELI

Litvanski proizvođač Altas je među dobitnicima nagrade A'Design u kategoriji Vozila, mobilnost, dizajn transporta. Zaslužan za nagradu je minibus Viator i njegov dizajner Dominykas Budinas, koji su osvojili srebro. Predstavljen prošle godine na IAA sajmu u Hanoveru, Viator je turistički minibus srednje klase za usluge međugradskog transporta. Model se odlikuje jednostavnom geometrijom, rubovima i glatkim uglovima, dok sam oblik vozila stvara dojam kretanja.

Ovaj efekat je uzrokovan kamerom za vožnju unazad koja je skrivena ispod delikatnog spojlera, koji zajedno sa zadnjim svjetlima dovršava liniju krova u stilu. Vozilo se trenutno testira u različitim radnim uslovima, a njegova serijska proizvodnja počinje u augustu ove godine. U kasnijim fazama razvoja proizvoda planiraju se nove izvedbe, uključujući niskopodne gradske i prigradske minibuseve, školske minibuseve te vozila prilagođena za tržište Velike Britanije.

“Naš cilj u razvoju Altas Viator modela bio je da napravimo proizvod koji će se jasno izdvojiti od standardnih modela na tržištu, koristeći pri tome hrabra i inovativna rješenja”, rekao je Edvardas Radzevičius, izvršni direktor Altas Auto.

A'Design award je jedna od najvećih dizajnerskih nagrada širom svijeta, koja ocjenjuje dizajn proizvoda u 100 različitih kategorija prema Locarno klasifikaciji industrijskih sektora. Takmičenje se održava svake godine od 2010. godine, a oko 100.000 proizvoda svake godine se takmiči za skoro 10.000 nagrada u različitim oblastima. Prijave ocjenjuje međunarodni tim sudija koji je ove godine okupio 209 dizajnerskih stručnjaka, akademika i predstavnika medija iz različitih zemalja svijeta. Najbolji proizvodi se biraju na osnovu inovacije proizvoda, funkcionalnosti, estetskog dizajna i energetske efikasnosti.