Naslovnica Novosti Pao dogovor: Proizvođači električnih autobusa nastupaju zajedno

Pao dogovor: Proizvođači električnih autobusa nastupaju zajedno

1478
0
PODIJELI

Clipboard01U cilju osiguranja interoperabilnosti, evropski proizvođači autobusa Irizar, Solaris, VDL i Volvo su se složili o korištenju infrastrukture za punjenje sa proizvođačima ABB, Heliox i Siemens, kako bi se stvorio otvoreni, transparentni i dobrovoljni pristup njihovim sistemima i kako bi se olakšalo uvođenje električnih autobusa u sisteme javnog prevoza evropskih gradova.

Zajednica javnog prevoza se priprema za uvođenje električnih autobusa u Evropi kroz standardizaciju putem evropskog tijela CEN CENELEC (European Committee for Standardization, European Committee for Electrotechnical Standardization) i međunarodne organizacije za standardizaciju ISO/IEC. Uvođenje evropskih standarda očekuje se tokom 2019.godine, a međunarodnih 2020. godine.Clipboard011Zajednička saradnja će biti otvorena za sve učesnike na tržištu, a koristit će se sistemi za brzo punjenje prilikom zaustavljanja i cjelonoćno punjenje, kada su autobusi u garaži. Grupa je posvećena doprinosu evropskoj standardizaciji i aktivnostima za razmjenu iskustava sa CEN/CENELEC i ISO/IEC, kako bi se uspostavio zajednički evropski standard za sisteme električnih autobusa.

Cilj je olakšati prelazak na električne autobuse u gradovima, kako bi se osigurala pouzdanost i kompatibilnost sistema za punjenje. Ostali proizvođači autobusa i sistema za punjenje su pozvani da se pridruže koaliciji i zajedničkoj saradnji. Za mogućnost punjenja, sistem uključuje automatsko uspostavljanje kontakta preko pantografa ili bežične komunikacije, kako bi se postigla potpuna kompatibilnost.