Naslovnica Novosti Prvo izdanje Busworld Latin America bilo veoma uspješno

Prvo izdanje Busworld Latin America bilo veoma uspješno

2002
0
PODIJELI

Od 5. do 7. decembra, Busworld je organizovao svoje prvo izdanje Busworld Latin America, koje je bilo fokusirano isključivo na prostor Latinske Amerike. Izložba je održana u Plaza Mayor u Medellinu, drugom najvećem gradu u Kolumbiji. Busworld Latin America je imao 61 izlagača koji su došli iz 16 različitih zemalja, a manifestaciju je posjetilo 2640 posjetitelja, što Busworld Latin America čini najboljim prvim izdanjem u historiji Busworlda.

Sveukupno, na površini od 6600 metara kvadratnih bilo je izloženo 32 vozila od strane kompanija kao što su Daimler, Scania, GM Isuzu, Busscar, Volvo, Golden Dragon, Inconcar, Megabuses, Otokar, Carrocerias JGB, Dina, Orion, Agrale, NPU, itd.
Ukratko što se tiče vozila možemo istaknuti: Scania je imala svjetsku premijeru sa prvim dvozglobnim Euro 6 CNG motorom; Isuzu je predstavio niskoulazni model Erga CNG; Marcopolo nije imao vlastiti štand, ali je bio prisutan kroz saradnju sa mnogim proizvođačima vozila; Megabuses je predstavio svoje midibuseve Megax i Megax Uno; Inconcar je odlučio izložiti svoj Dreamliner; Carrocerias JGB dovezli su svoj dvospratni Majestic, a Daimler je privukao dosta pažnje sa svojom rotirajućom šasijom.

Manifestaciji su prisustvovali i razni dobavljači opreme za autobuse kap što Fasching, Hanover Displays, Voith, Funtoro, Aesys, Songz, Janlir, Actia, Dhollandia, Soltecmo, Transtec, Allison Transmission, Espumatec Upic, Good luck, Faicsa, Jaque, Sunviautoand koji su predstavili svoje najnovije proizvode.

Svi izlagači, kako proizvođači autobusa, tako i dobavljači, izrazili su zadovoljstvo kvalitetom posjetitelja. Svi su napravili neke dobre ponude na izložbi ili su imali neke zanimljive ideje na kojim će nastaviti raditi poslije kraja ovog Busworlda.
Pošto je sjedište Busworld International u Belgiji, bila je velika čast da je ovogodišnjem Busworld Latin America prisustvovao i belgijski federalni ministar mobilnosti, François Bellot. Ministar je otvorio manifestaciju i uzeo učešće tokom Busworld Academy Congress. Bio je oduševljen zbog visoke razine intermodalnosti u Medellinu, koji kombinuju autobuski saobraćaj, BRT sistem, taksije, tramvaje pa čak i žičare. Nije ni čudo što je Medellin 2012. godine dobio nagradu za održivi saobraćaj.

Kao i obično, izložbu je pratila i Busworld akademija. Tokom predavanja bilo je razgovora od BRT sisteima, autobusima sa nultom emisijom, integraciji saobraćaja, sigurnosti u vozilima i naravno turizmu. Akademija je bila dobro posjećena, a svako predavanje je imalo punu salu. Jan Deman, direktor Busworld akademije, bio je veoma zadovoljan: “Čak smo dobili zahtjeve da ponovimo iste teme i predavanja u susjednim zemljama”. Sve prezentacije su dostupne na web stranici Busworld akademije.Na temelju ovih iskustava, Busworld je odlučio organizovati sljedeći Busworld Latin America već u narednoj godini, 2017. godini. Tačni datumi će biti objavljeni u najkraćem mogućem roku. Mjesto će ostati isto: Plaza Mayor izložbeni centar u Medellinu, gradu multimodalnog javnog prevoza.