Naslovnica Novosti Iduće godine Hyundai lansira električni autobus

Iduće godine Hyundai lansira električni autobus

1884
0
PODIJELI

Južnokorejski proizvođač vozila Hyundai za iduću godinu planira masovnu proizvodnju električnih autobusa kao dio plana da se ozbiljnije nastupi i u tom segmentu vozila. Test vožnje Hyundai električnih autobusa će početi u drugoj polovini ove godine, s planovima da serijski početak proizvodnje krene u prvoj polovini naredne godine. Električni autobusi će biti namjenjeni kako domaćem, tako i stranim tržištima.Izvori kažu da će novi autobus imati domet od 260 kilometara na jednom punjenju. Kompletno punjenje baterija će trajati jedan sat zahvaljujući brzom punjaču. Ovo je prvi put da neki auto konglomerat kreće u masovnu proizvodnju električnih autobusa. Hyundai je svoj prvi električni autobus Elec-city predstavio 2010. godine, ali komercijalizacija nikada nije krenula zbog ograničavajuće cijene, koja je u to doba bila iznimno visoka.

Hyundai električni autobus dolazi u vrijeme kada svejtski proizvođači električnih vozila prave prodor u Južnoj Koreji. Kineski BYD, najveći svjetski proizvođač električnih vozila, je već osnovao korejsku ispostavu na otoku Jeju. Plan je da se tamo proizvodi električni autobus K9 za južnokorejsko tržište, a ovaj autobus može voziti više od 300 kilometara sa jednim punjenjem.

Woojin Industrial Systems također je predstavio svoj prvi električni autobus koji je krenuo u serijsku proizvodnju sa ciljem prodajem domaćim prevoznicima. Autobus je opremljen LG Chem litij-ionske polimer baterijima snage 204 kW, a ima opseg rada od 150 kilometara sa jednim punjenjem.

Izvori govore i da Hyundai trenutno razvija vlastitu SSD bateriju koja ima znatno manji rizik od zapaljenja ili eksplozije.