Naslovnica Novosti Vitosha Express pojačao vozni park sa šest VDL Futura

Vitosha Express pojačao vozni park sa šest VDL Futura

1863
0
PODIJELI

Početkom februara bugarska kompanija Vitosha Express iz Sofije je pojačala svoju flotu vozila sa šest novih VDL Futura. Novopristigla vozila će obavljati redovnu liniju Sofija – Plovdiv – Sofija i zamjenit će starije Bove Future na ovoj liniji, koje su u proteklih 10 godina svakodnevno vozile na ovoj ruti. Zahvaljujući prethodnom iskustvu i poznavanju ovog tipa VDL vozila, pouzdanosti, efikasnosti te niskim troškovima održavanja, Vitosha Express je odlučila da osavremeni svoj vozni park i najnovijom generacijom modela Futura.

Nove autobuse je novom vlasniku predao Miroslav Nikolov, direktor kompanije CB Traffic, koji je zastupnik za VDL Bus & Coach na teritoriju Bugarske. Isporučeni autobusi su dugi 12,9 metara i imaju dvije osovine. Motori su 10,8-litarski, DAF MX-11 sa snagom od 440 KS i upareni sa ručnim mjenjačem od šest brzina.

Putnički prostor je opremljen sa 59 + 1 + 1 sjedišta, a zbog modela sjedišta koja su odabrana ima sasvim dovoljno prostora za noge putnika. Za audio/video ugođaj zadužena su dva 19” LCD monitora u kombinaciji sa Bosch Professional Line radio sistemom.Bitno je spomenuti da su sva vozila opremljena sa sistemom video nadzora čime će se značajno poboljšati sveukupna sigurnost putnika, neposredno smanjenjiti troškovi kompanije te minimizirati mogućnosti zloupotrebe ili oštećenja vozila. Zapisi će biti sačuvani na hard disku. Inače, video nadzor će uskoro biti obavezna mjera za sve autobuse u Bugarskoj.

Svako vozilo će imati tri kamere, uz opciju dodavanja i četvrte. Prva kamera ima za cilj da prati što se događa na cesti ispred autobusa, jer će to biti prilika da se analizira ponašanje vozača na cesti, adekvatnost djelovanja i ono što se dogodilo u kriznim situacijama ili u slučaju nesreće. Druge dve kamere su namenjene za pokrivanje putničkog prostora u svrhu sigurnosti. To omogućava vlasniku da osigura sigurnost putnika i njihove prtljage te da u svakom trenutku ima informaciju o broju putnika te o njihovom ponašanju. Na ovaj način Vitosha Express se obavezala da neće propustiti prijaviti prekršaje u saobraćaju, uključujući i vlastite. Naime, informacije prikupljene sa prednje kamere omogućiti će nadležnim organima da imaju uvid u kršenje saobraćajnih pravila te će na osnovu snimaka moći praviti i prijave za iste.

VDL Futura je perjanica holandskog brenda VDL. Model uživa veliku popularnost širom Evrope, a zbog svog izgleda i dizajna osvojio je i prestižnu nagradu Bus of the Year 2012. Što se tiče naše zemlje, možemo se pohvaliti da trenutno imamo tri nove Future koje su prošle godine stigle u kompaniju Centrotrans, Sarajevo.