Naslovnica Novosti Optare Solo počeo sa radom i u Hong Kongu

Optare Solo počeo sa radom i u Hong Kongu

1316
0
PODIJELI

Optare Solo dizajniran specijalno za rad u Hong Kongu, započeo je svoj rad na liniji broj 54M (Kennedy Town Station – bolnica Queen Mary). Odeljenje za transport u Hong Kongu će procijeniti rad autobusa na liniji br. 54, a planira se i dodatno testiranje ovog vozila na još dvije linije koje rade preko bolnice Prince of Wales i bolnice St. Teresa.

Jedinstvena kombinacija modela Solo, koju čini kraća dužine, uža širina, niski pod i visoki kapacitet putnika smatraju se idealnim za linije na kojim će se testirati u Hong Kongu. Niskopodna konstrukcija vozilo čini lako dostupnim svim putnicima, uključujući i korisnike invalidskih kolica te osobe sa smanjenom pokretljivošću. Zbog toga, Solo ima veliku prednost u primanju i ispuštanju putnika u odnosu na konkurenciju.Portparol transportnog odjela u Hong Kongu rekao je: “Drago nam je što možemo objaviti da će prvi gradski autobus sa pristupom korisnicima invalidskih kolica biti pušten u rad kako bi se dodatno promovisao koncept prevoza za sve. Ovo je samo jedna mjera iz Strategije javnog prevoza Hong Konga, koja je objavljena u junu 2017. godine, sa ciljem da se korisnicima invalidskih kolica olakša korištenje usluga javnog gradskog prevoza”.

Robert Drewery, komercijalni direktor kompanije Optare, ovom prilikom je izjavio: “Niskopodni Solo je prvo ovakvo vozilo u Hong Kongu i nadamo se da će vozilo poboljšati putovanje za sve putnike, a posebno za osobe sa invaliditetom. Solo ima povećan kapacitet sjedišta te bi zahvaljujući tome trebali pomoći u rješavanju problema nastalih zbog nedostatka vozača u Hong Kongu, pošto će trebati manje vozila u saobraćaju. Nakon uspješnog probnog testiranja, postoji mogućnost da Solo uđe na tržište autobusa u Hong Kongu”.