Naslovnica Novosti VDL Bus & Coach dobio tender za e-buseve u Švedskoj

VDL Bus & Coach dobio tender za e-buseve u Švedskoj

1198
0
PODIJELI

Švedska opština Umeå objavila je da je VDL Bus & Coach pobjednik tendera za 25 električnih autobusa. Ovo je VDL-ova najveća narudžba električnih autobusa iz Švedske. VDL je izabran za dobavljača sistema, što znači da ne samo da će isporučiti 25 Citea SLFA-180 sa punjačima, već će biti odgovorna i za implementaciju cjelokupne infrastrukture.Umeå je najveći grad na sjeveru Švedske i jedan od najbrže rastućih gradova. Uslugu autobuskog prevoza u Umei obezbjeđuje Transdev Sverige AB. Autobusi će biti pušteni u rad u junu 2019. godine, a koristiti će se za gradske linije broj 1 i 8.

“Veoma smo ponosni što smo osvojili ovaj tender i radujemo se postizanju prelaska na javni prevoz nulte emisije sa opštinom Umeå i Transdev Sverige. Kao evropski lider na tržištu u oblasti e-mobilnosti, imamo ogromno iskustvo u realizaciji isporuka električnih autobusa. Zahvaljujući ovom iskustvu možemo postići našu ambiciju da se dokažemo i u Švedskoj kao idealni tranzicioni partner za efikasne sisteme javnog prevoza nulte emisije”, kazao je Sami Ojamo, privremeni direktor VDL Bus & Coach Sweden.

25 VDL Citea SLFA-180 imat će pantograf na krovu sa baterijom od 169 kW, 48 sjedišta i USB priključcima. Autobusi će također biti opremljeni sa “Nordic Pack” koji uključuje dodatne značajke kao što su dodatna izolacija i grijanje kako bi se vozila što bolje prilagodila švedskoj hladnoj klimi. Ovi tihi, električni autobusi bez emisija obezbjeđuju zdravije životno okruženje.

Brzo punjenje autobusa odvija se kroz punjač sa dvostrukim punjačem od 450 kW na tri tačke tokom linije, a punit će se i preko noći u garažama. U garažama će biti 25 punjača, od kojih će biti 12 duplih punjača snage 30 kW i jedan punjač od 50 kW.

Koncesiju na linije odobrava opština Umeå i kupovina 25 električnih autobusa predstavlja veliki korak u razvoju ka energetski efikasnom gradu i doprinosi cilju povećanja broja stanovnika grada od 125.000 do 200.000 do 2050. godine.

Transdev Sverige pruža usluge prevoza putnika u ime regionalnih vlasti u javnom saobraćaju u Švedskoj i ima svoje komercijalne usluge za voz i autobus. Transdev je jedna od najvećih kompanija za prevoz putnika u Švedskoj. Sigurnost, pouzdanost i korisnička usluga su glavni prioriteti Transdeva. U čitavoj zemlji radi oko 4500 ljudi kako bi se osiguralo da su ovi standardi ispunjeni. Transdev Sverige je dio Transdev Grupe, koja ima 82.000 zaposlenih u 19 zemalja, 43.300 vozila i 22 tramvajske linije.