Naslovnica Novosti Novi MANovi za Biss tours iz Zenice!

Novi MANovi za Biss tours iz Zenice!

3295
0
PODIJELI

Od prije desetak dana vozni park zeničke kompanije Biss tours krase i dva nova MAN autobusa. Poslije malog “lutanja” u kupovini Setra i Mercedes autobusa, kompanije se takoreći vratila korjenima i ponovo odabrala autobuse sa znakom Lava. U kompaniju su stigla dva modela, a zanimljivo je da se radi o 13-metarskim modelima na dvije osovine koji nose naziv Lion's Coach C/2 i oznaku R10. Ovo su ukupno 4. i 5. MAN Lion's Coach nove generacije u BiH, a čak 3. i 4. po redu u ovoj dužoj dvoosovinskoj izvedbi.Dakle, ukupna dužina vozila je 13.101, širina 2.550, a visina 3.840 mm. Posebno se ističe međuosovinsko rastojanje koje iznosi 7.050 mm, što se odrazilo na povećan prtljažni prostor koji na ovom modelu iznosi 13,2 m3 (uključujući police za ručnu prtljagu). U isporučenim Lavovima “kuca” MANov D2676 LOH Euro 6c motor snage 338 kW/460 KS. Kombinaciju zatvara automatizirani 12-brzinski mjenjač ZF TipMatic sa sistemom za pomoć pri kretanju na uzbrdici (“Easy-start”) te ZF intarder, kojim se upravlja preko ručice na stupu upravljača.Posebno vrijedi istaći da novu generaciju MAN autobusa krase i „Speedshifting“ te „Smartshifting“ funkcije – kroz poboljšanu usklađenost motora, kvačila i mjenjača MAN Tipmatic brže mijena brzine čime se postiže značajno manji gubitak okretaja i brzine kretanja što je posebno značajno kod uspona gdje je potreban manji broj izmjena brzina kod savladavanja uspona, „Idle Speed Driving“ funkcija – koja omogućava komfornu vožnju kod niskog broja okretaja bez pritiska na papučicu gasa. Sa ovom funkcijom vozaču se olakšava vožnja kroz usporeni promet (npr. gužve ili sl.) i „Efficient Roll“ funkcija – preko koje se mjenjač automatski prebacuje u neutralni položaj kod laganih nizbrdica. Na ovaj način mjenjač izbacuje iz stepena prenosa i autobus vozi u području okretaja kao kod vožnje u leru, čime se postiže dodatna ušteda u potrošnji goriva zbog smanjenog ubrizgavanja goriva u motor.Također, moramo spomenuti i da su vozila opremljena sistemima aktivne i pasivne pomoći vozaču kao što su tempomat, ESP, LGS, EBA, ABS i ASR. Disk kočnice su na svim toškovima, a vozila imaju i elektronski pokazivač istrošenosti kočionih obloga, kao i sistem nadozrnih kamera koja ću vozačima olakšati ukrcaj/iskrcaj putnika te vožnju unazad. Zanimljivo je i da su vozila isporučena sa Continental gumama u dimenziji 315/70R22.5 na alu felgama.

Nova generacija Lion's Coach autobusa donijela je značajne promjene u vanjskom dizajnu čije su zadnja i prednja strana urađena u kombinaciji stakla i plastike. Još jedna nova značajka je i vanjska LED rasvjeta (glavna svjetla, dnevna svjetla i žmigavci). Poklopci bunkera se otvaraju paralelno, a vjetrobransko staklo je grijano i tonirano u blagu zelenu nijansu. Bočna stakla su dvostruka i totalno su zatamnjena. Vanjski retrovizori su također grijani i elektronski su podesivi.Odlične vanjske značajke prate i unutrašnje, pošto je kapacitet vozila 55+1+1 i ima odličan paket opreme. Počevši od radnog prostora vozača, možemo reći centralno mjesto zauzima multifunkcionalni upravljač sa istaknutim znakom lava, a koji je podesiv po visini i nagibu. Vozački prostor je osvjetljen sa LED rasvjetom, a LED rasvjeta je i kod oba putnička ulaza. Vozila imaju i spavaonu iza drugih vrata koja je u potpunosti klimatizirana.Putnici će se smjestiti na 55 Caresso sjedišta koja imaju podesivi naslon na kojem je ušiven MAN znak kao i  bočno izmicanje, sigurnosne pojaseve u dvije točke, naslone za glavu od kože, preklopne rukonaslone, preklopne stoliće na naslonima sjedišta, mrežice za novine i naslone za noge na zadnjem donjem dijelu sjedišta. Putnici će putovanja prekratiti i sa MMC sistemom  – Multi Media Coach Advanced – koji se sastoji od navigacijskog sistema, AUX i USB priključaka, DVD playera sa dva LCD monitora 19” (naprijed fiksni, nazad fiksni iznad zadnjih vrata).

Pod je urađen u imitaciji drveta, WC je ugrađen ispred zadnjih  vrata sa opcijom zaključavanja sa vozačkog mjesta, a na raspolaganju je i Konvekta sistem klime i grijanja.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Biss tours želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim Lavovima!