Naslovnica Novosti Arriva Slovenija obnovila flotu sa 22 Mercedes Intoura

Arriva Slovenija obnovila flotu sa 22 Mercedes Intoura

1859
0
PODIJELI

Slovenska Arriva je postala bogatija za 22 nova autobusa, koji će, prema riječima direktora Arrive Bo Karlssona, biti vrijedan dodatak voznom parku grupe. Radi se dvadeset i dva nova 12-metarska Mercedes Intoura, koji će raditi na regionalnim linijama koje obavlja grupa Arriva.

Sva nova vozila imaju najsavremenije Euro 6 motore, koji su još više prijatniji za životnu sredinu od svojih prethodnika. Emisije koje ovi autobusi ispuštaju u vazduh su znatno niže od starijih dizelskih autobusa. Osim toga, imaju tiši i udobniji rad motora. Svi novi autobusi su opremljeni i sa ugrađenim sigurnosnim pojasevima na svim sjedištima. Za prijatnu temperaturu tokom vožnje pobrinuće se moćni sistem grijanja i klimatizacije, a dodatni zvučni i termički izolatori od spoljnih uticaja su i stakla sa dvostrukim ostakljenjem.

Nove autobuse u rad su svečano pustili izvršni direktor Arriva Slovenije Bo Karlsson, direktor Autocommerce, koji je isporučio vozila, Rasto Oderlap i tehnički direktor Arriva Slovenije Borut Smogavec. Gospodin Karlsson je nove autobuse označio kao važnu akviziciju. “U Arriva Slovenija trudimo se da budemo najbolji izbor za naše klijente, putnike i zaposlene. Našim putnicima svakodnevno pružamo sigurne i udobne usluge mobilnosti, a modernim i ekološki prihvatljivim vozilima vodimo računa o odgovornom odnosu prema okolini. Oduševljeni smo što možemo da predstavimo 22 nova Mercedes Intouro autobusa. Sa ovim modernim, jednostavnim i ekološkim vozilima, našim putnicima ćemo pružiti još održiviji, čistiji i energetski efikasniji prevoz putnika.” Gospodin Oderlap, ispred kompanije Autocommerce, je nove autobuse opisao kao optimalno rješenje za redovan regionalni saobraćaj, ali je istakao i da su ponosni što su imali priliku da isporuče ova nova vozila.

Mercedes Intouro autobusi za Arrivu pripadaju Euro klase 6C, dok vozilo kontinuirano prati razine dušikovih oksida NOx, PM i čestica AdBlue i upozorava vozače o potencijalnim neskladnostima u radu. Nova vozila su već u skladu sa Direktivom UNECE R 51/2 za smanjenje emisija buke, koja će stupiti na snagu tokom 2022. godine. Ona je ostvarila sa smanjenim brojem obrtaja motora od 2200 o/min do 1800 o/min.

Autobusi su dugi 12, široki 2,5 te visoki 3.35 metara. Srce vozila čini 6-cilindrični motor zapremine 7698 cm3, opremljen sa ručnim šestostepenim mjenjačem sa integrisanim retarderom. Autobusi imaju dvoja vrata i ukupan kapacitet od 76 putnika, od čega je 55 mjesta za stajanje, a ostalo je predviđeno za putnike koje stoje. Za dodatnu sigurnost tokom vožnje sva vozila su opremljena sa sigurnosnim sistemima kao što su AEBS – sistem automatskog kočenja ili LDWS – sistem za održavanje vozne trake.

Arriva Slovenija je ljetos u gradskom saobraćaju u Jesenicama predstavila prvi hibridni autobus u Sloveniji – MAN Lion's City Hybrid, a u Kopru je testiran i autobus na 100%-ni električni pogon. Do kraja 2018. godina flota grupe Arriva Slovenija biće bogatiji za dodatnih pet MAN Lion's Coach autobusa, a očekuju se i Iveco Crossway LE autobusi u izvedbi od 13 i 15 metara kao i četiri turistička Kutsenits Tourist C-719 midibusa. Sa novim vozilima Arriva Slovenija će podmladiti prosjek voznog parka na 7,4 godine.