Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: MAN Fortuna u floti Drina bus!

EKSKLUZIVNO: MAN Fortuna u floti Drina bus!

2274
0
PODIJELI

Kompanija Drina bus iz Ustikoline je sa radom počela prije deset godina i svake godine su napredovali malo po malo. Otvarale su se nove linije, obnavljao vozni park, proširivala partnerstva i saradnje. Kruna svih tih radnji bila je linija Foča – Goražde – Sarajevo koja je krenula sa radom nedavno. Ponosno ističemo i da smo od prvog susreta sa gospodinom Senadom Ćurovićem dobili podršku za naš projekat tako da naš portal i forum ima sjajne odnose sa ovom kompanijom.

U protekle dvije godine vozni park ove kompanije je u potpunosti obnovljen. Starija vozila su napustila firmu tako da su tu sada dva Mercedes Sprintera koji su kupljeni novi, Otokar Sultan koji je također kupljen nov i koji je prvi Sultan najnovije generacije u BiH te Isuzu Turquoise III generacije. Ipak, kruna desetogodišnjeg rada i napretka ove firme označen je kupovinom prvog velikog autobusa. Izbor je pao na MAN Fortuna, koji je kupljen od kompanije UBE Store Tuzla, čime je nastavljane dobra saradnja ove dvije kompanije s obzirom da je ovo četvrti kupljeni bus od kompanije UBE Store.

MAN autobusi, bilo da se radi o gradskim, prigraskim ili turističkim modelima, su omiljeni među prevozničkim kompanijama u Bosni i Hercegovini o čemu svjedoči i njihov broj na cestama. Isporučeni model nosi oznaku Fortuna, koji je u suštini MAN Lion's Coach ali za tursko tržište. Ovi modeli su prepoznatljivi, a njihove karakteristike su više nego dovoljne za siguran i udoban prevoz putnika do destinacija širom Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju i Evrope. MAN turistički autobusi se odlikuju udobnošću, sigurnošću, funkcionalnošću, elegantnom i modernom karoserijom, kao i jednostavnim održavanjem, što je u današnje vrijeme jako bitna stavka.

Na prvi pogled se novi MAN kod Drina bus izdvaja od svih ostalih zbog specifične boje, a tu su i srebreni lukovi iznad prednje osovine što je karakteristika Lion's Star modela, kasnije Supreme opreme. Isporučeno vozilo je 2007. godina i ima motor snage 400 KS uparen sa ručnim mjenjačem. Vrijedi spomenuti da je vozilo prije isporuke u potpunosti sređeno pa je tako dobilo novu boju, osvježenje motora i ostalih pogonskih sklopova, novi pod koji je u imitaciji parketa i komplet nova sjedišta.

U unutrašnjost se pored vozača i suvozača može udobno smjestiti 49 putnika. Kao što smo rekli, garnitura sjedišta je nova i urađena je u luksuznoj Neoplan varijanti u crno-crvenoj kombinaciji. Sva sjedišta imaju sklopivi rukonaslon, mrežice za lične stvari i stoliće kao i naslone za noge. Sigurnosni pojasevi su obavezna oprema kao i uslužni set sa zvučnikom i rasvjetom iznad svakog reda sjedišta. Putnici će na linijskom, ali i vanlinijskom prevozu moći uživati u sistemu grijanja i klimatizacije, Blaupunkt audio-video sistemu, dva frižidera, a na usluzi će biti i toalet kao i kuhinja kod drugih vrata. Kod drugih vrata se nalazi i kabina za odmor vozača i suvozača koja je telefonski povezana sa sjedištem vozača.

Fortuna je bila božica sreće u rimskoj mitologiji, a mi se nadamo da će i ovaj MAN Fortuna donijeti puno dobrog posla i naravno profita za kompaniju Drina bus i ovim putem im čestitamo na ovoj sjajnoj akviziciji!