Naslovnica Novosti Novih 15 VDL Citea za finski Pohjolan Liikenne

Novih 15 VDL Citea za finski Pohjolan Liikenne

1067
0
PODIJELI

Finska prevoznička kompanija Pohjolan Liikenne je potpisala novi ugovor sa holandskim VDL Bus & Coach oko isporuke gradskih autobusa. Ova narudžba po prvi put uključuje i električne izvedbe modela Citea. Narudžba se sastoji od pet autobusa Citea SLE-129 Electric i 10 dizelskih Citea LLE-127. Od 2013. VDL Bus & Coach je isporučio 142 vozila kompaniji Pohjolan Liikenne. Električne Citee SLE-129 će sa radom početi u decembru 2019. godine, a dizelske Citee LLE-127 će sa radom početi od avgusta.

Citea Low Entry Electric asortiman proširen je u jesen 2018. godine sa modelom dužine 12,9 metara. Citea SLE-129 Electric za Pohjolan Liikenne će imati konfiguraciju sjedišta od 40 + 4 + 1 i prostrani kapacitet za stajaće putnike od otprilike 40 mjesta, što je veoma pogodno za finsko tržište. Električne Citee SLE-129 za Pohjolan Liikenne će biti opremljene novom baterijom od 216 kWh. Odabrana konfiguracija vrata 1-2-1 olakšaava i pojednostavljuje ukrcavanje i iskrcavanje putnika te osigurava optimalan protok.

Tokom dana, autobusi se brzo nadopunjavaju sa snagom od 300 kW preko krovnog pantografa na terminalu Leppävaara, gde će HSL izgraditi novu infrastrukturu za punjenje. Noću se vozila također usporeno pune preko CCS priključka u garažama Pohjolan Liikenne.

Dizelska verzija Citee LLE-127, dužine 12,7 metara, najduža je Citea LLE verzija. Produženo međuosovinsko rastojanje obezbjeđuje prostor za još četiri sjedišta u odnosu na verziju od 12 metara. U poređenju sa sličnim autobusima sa istim brojem sjedišta, Citea LLE-127 takođe ima koristi od prednosti male težine kao što su smanjena potrošnja goriva, smanjene emisije štetnih materija i smanjenje troškova održavanja, što veći profit vlasništva. Mala potrošnja goriva i niže emisije štetnih materija će unaprijediti ne samo poslovanje kompanije Pohjolan Liikenne, već i životno okruženje stanovnika Espoa i Helsinkija, gdje će vozila raditi.

Citea SLE-129 Electric i Citea LLE-127 imaju posebnu zaštitu od korozije na podnim elementima i XPS bočne panele koji su lagani i otporni na vlagu. Pohjolan Liikenne je ovo izabrao zato što se unutrašnjost autobusa čisti čistačem pod pritiskom. To smanjuje prodiranje vlage i produžava životni vijek interijera.

Pohjolan Liikenne je jedna od najvećih finskih autobuskih kompanija. Sa flotom od 535 autobusa, kompanija pruža usluge na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou uglavnom na jugu Finske. Godišnji promet je 100 miliona eura, a kompanija zapošljava 1000 ljudi. Autobusii Pohjolan Liikenne prevezu oko 40 miliona putnika godišnje na ukupno 36 miliona kilometara. Pohjolan Liikenne je podružnica VR, finske nacionalne željezničke kompanije.