Naslovnica Novosti Nobina i Scania: Pioniri u segmentu samovozećih autobusa

Nobina i Scania: Pioniri u segmentu samovozećih autobusa

871
0
PODIJELI

Scania i Nobina, najveći operater javnog transporta u nordijskim zemljama, sarađivaće zajedno kako bi započeli testove autonomnim autobusima na redovnim linijama u okolini Štokholma. “Tehnologija je sada dovoljno zrela da se pokrenu testovi u stvarnim operacijama samovozećih autobusa na javnim putevima, čineći ovaj projekat jednim od prvih te vrste u Evropi sa autobusima ove veličine”, kazala je Karin Rådström, šef odjeljenja za Scania autobuse, i nastavila: “Projekat će pružiti bogatstvo informacija u daljem razvoju velikih autonomnih autobusa prije punog uvođenja u rad.”

Ispitivanja će se provoditi u dvije faze, u početku bez putnika. Bezbjednost je glavni prioritet tokom testiranja, a autobusi će imati sigurnosnog vozača koji će pratiti rad operacije i pomagati putnicima po potrebi. “Mi u Nobini smo visoko angažovani na uspostavljanju onoga što vjerujemo da će biti važan dio budućeg javnog prevoza”, kazao je Henrik Dagnäs, direktor Nobine Sweden. “Ova testiranja će pružiti mnogo uvida i iskustva u pogledu praktičnih svakodnevnih aspekata upravljanja i rada autonomnih autobusa i omogućavanja da više ljudi putuje javnim prevozom. Zahtjevi za autonomne autobuse neće se razlikovati od onih u drugim operacijama, uključujući pouzdanost, sigurnost i dostupnost”, završio je Dagnäs.

Dva Scania Citywide LF električna autobusa će povezati brzo rastuću novu stambenu zonu Barkarby, otprilike 20 kilometara od centra Štokholma, sa obližnjom metro stanicom. Autobusi će raditi na liniji dugoj pet kilometara koja ima četiri stanice. U početku, planirano je da se jedan kilometar vozi autonomno. Tokom druge faze testiranja, očekuje se da će oko 300 putnika svakodnevno koristiti ovu uslugu. Saobraćajnim i kontrolnim sistemima za autonomne autobuse zajednički će upravljati Scania i Nobina.

Razvojni projekat je već počeo i probni period je planiran da počne 2020. godine. Tokom ispitivanja, podaci će se prikupljati, na primjer, o prosječnim brzinama, neprekidnom radu, pravovremenoj izvedbi, odgovoru na odstupanja i zadovoljstvu putnika.

Informacije o autobusima koji će se koristiti u testiranju:

Model Citywide LF (Low Floor-niskopodni)
Dužina 12 metara
Pogon Električni motor
Tehnologija punjenja Punjenje u garažama
Kapacitet vozila 80 putnika (25 sjedećih)