Naslovnica Novosti Neoplan Tourliner: Premium class mobilna kuća

Neoplan Tourliner: Premium class mobilna kuća

1266
0
PODIJELI

San na točkovima: putovanje svakako poprima novu dimenziju u ovom Neoplan Tourlineru. Stručnjaci iz MAN-ovog Centra za modifikaciju (Bus Modification Center – BMC) pretvorili su ovaj autobus u luksuznu mobilnu kuću.

Sa karakteristikama kao što su poplun umjesto prostirke za spavanje i luksuznom kuhinjom umjesto plinske peći, stručnjaci u MAN-ovom centru za modifikaciju autobusa u Plauenu su Neoplan Tourliner pretvorili u mobilnu kuću koja ne ostavlja ni jednu želju neispunjenom. “Uzrečici ‘Putovanje u udobnosti’ dali smo potpuno novo značenje. Dizajnirali smo i izgradili unutrašnjost vozila posebno kako bi zadovoljili individualne zahtjeve kupaca, pokrivajući sve kao u pravoj kući, od toga kako je prostor raspoređen do osvjetljenja”, kazao je Heinz Kiess, voditelj prodaje i marketinga u BMC-u i nastavio: “Naš cilj je bio da putnici u ovom vozilu ne žele ništa i da su im svi zahtjevi ispunjeni. Zato smo sve napravili od visokokvalitetnih materijala, pažljivo razmotrili rješenja i izvanredno dizajnirali naše prioritete.”

Prilikom ulaska u luksuznu mobilnu kuću, prolazimo kroz kabinu vozača da bi nas iznad dočekao prostrani kutni prostor za sjedenje koji se sastoji od četiri udobne stolice, stola i klupe. Dnevni boravak se nadopunjuje sa velikom kuhinjom. “Sa svojom vrhunskom opremom, kuhinja je udobno mjesto za kuhanje i življenje – s indukcijskom pločom za kuhanje i modernom pećnicom zajedno s osnovnim jedinicama te zidnim ormarima koji pružaju dovoljno prostora za skladištenje”, objašnjava Kiess. Putnici mogu s pravom očekivati ​​i udobnost u spavaćoj sobi, gdje će dva udobna kreveta osigurati dobar i kvalitetan san.

“Nijedan unutrašnji prostor ne izgleda i ne daje dojam da se nalazite zapravo u mobilnoj kući, a to se posebno odnosi na spavaću sobu. Naš tim je stvorio dom na točkovima”, kaže Kiess. Pored umivaonika i toaleta, kupatilo ima ambijentalno osvetljenje i tuš sa staklenim vratima i bočnim panelima od mineralne plastike. „Svjetlost je bila glavni razlog za nas. Indirektno osvjetljenje stvara poseban osećaj blagostanja u kuhinji i dnevnom boravku. To je dodatno pojačano drvenim podom i specijalnim oblogama za bočne zidove i stropove, u kojim su tri krovna poklopca, krovni ventilatori i vazdušni sistemi. HVAC oprema osigurava ugodnu unutrašnju klimu pri vrlo visokim, ali i vrlo niskim temperaturama” – završio je Keiss.Autobus je također opremljen sa tri pretvarača snage od 5 kW, četiri litijum-jonske baterije, sistemom za upravljanje baterijama, snažnim alternatorom, Wi-Fi, sistemom BirdView kamere, satelitskim sistemom i odeljkom za odlaganje skija. Rezervoar pitke vode sa kapacitetom od 920 litara i rezervoar tehničke vode kapaciteta 520 litara su dodani kako bi se riješilo snabdijevanje vode u autobusu. Također, izvršene su određene preinake kako bi se zadovoljili konstrukcijski zahtjevi za krov i prtljažni prostor.

Sa više od 12 metara dužine, Neoplan Tourliner nudi više nego dovoljno prostora za svoje luksuzne dodatke i pribor. Sa motorom snage 460 KS, dvoosovinsko vozilo je u mogućnosti da ispuni sve zahtjeve i stigne na sve lokacije. Automatski MAN TipMatic mjenjač sa 12 brzina omogućava nevjerojatno glatku i ugodnu vožnju. Bezbjednost i udobnost uključuju elektronski kočioni sistem EBS sa ABS i ASR kao i ESP za elektronsku stabilnost.