Naslovnica Novosti Radom kupuje električne Solaris autobuse

Radom kupuje električne Solaris autobuse

771
0
PODIJELI

Solaris je potpisao još jedan ugovor za isporuku električnih autobusa na poljskom tržištu. Opštinska uprava za puteve i saobraćaj u Radomu naručila je deset Urbino 12 električnih autobusa iz Solarisa zajedno sa infrastrukturom za punjenje. Ugovor vrijedan oko šest miliona eura biće završen do sredine juna 2020. godine.

To znači da će već sredinom iduće godine Radom biti bogatiji za deset novih električnih autobusa bez emisija. Struja pohranjena u Solaris High Power baterijama od 116 kWh će pokretati električne osovine od 2×125 kW. Energija će biti dopunjena brzim pantografskim sistemom – postavljenim na krovu – i preko priključka u garažama kompanije.

Udobna vozila će svojim putnicima, između ostalog, ponuditi efikasne klima uređaje i USB punjače za punjenje mobilnih uređaja tokom vožnje. Vozači, koji najviše vremena provode u autobusu, imat će vlastiti klima uređaj. S druge strane, za hladne zimske dane na usluzi će biti dodatni sistem grijanja na niskoemisijski komprimirani prirodni plin (CNG). Njegov rezervoar će se nalaziti na krovu vozila. Kako bi se slijepim i slabovidim putnicima olakšalo da koriste javni prevoz, sva dugmad u putničkom odjeljku će sadržavati Brajevu grafiku. Veći osjećaj sigurnosti u vozilu će se osigurati video nadzorom.

Solaris će kupcu obezbjediti ne samo autobuse, već i uređaje za punjenje energije, kao i instalaciju istih te sve građevinske radove i dobijanje odgovarajućih dozvola za postavljanje infrastrukture. Na odabranim lokacijama u gradu biće postavljena dva pantografska punjača kapaciteta 300 kW. Oni će služiti za brzo punjenje autobusa bez potrebe za vraćanjem u garaže gdje će se vozila puniti ​​samo noću, koristeći ukupno šest punjača (dva po 40 kW i četiri dvokomponentna od 80 kW). Dakle, moguće će biti istovremeno povezati svih deset električnih autobusa na punjenje. Isporuke kao i montažni radovi završavaju sredinom juna 2020. godine.