Naslovnica Ekskluzivno Farre tours: Dvostruko slavlje za dva nova autobusa!

Farre tours: Dvostruko slavlje za dva nova autobusa!

2384
0
PODIJELI

“Farre Tours jači nego ikad!” – su bile riječi koje su uputili iz kompanije MAN Importer BH povodom isporuke još jednog MAN Lion's Coach autobusa sarajevskoj kompaniji Farre tours. Izjava sa kojom bi se i mi u potpunosti mogli složiti. Ukoliko pogledamo period od zadnje tri godine možemo vidjeti rapidni porast voznog parka gdje se paralelno broj novih voznih jedinica povećavao, prosjek starosti flote smanjivao, a sve to bez gubljenja na kvaliteti.

Isporučeni MAN je 2019. godina i u novi dom je stigao sa samo 18.000 kilometara na satu. Trenutno je nešto ispod 27.000 km, što svjedoči o količini posla u kompaniji Farre tours te kako je stigao u pravi čas. Pogoni ga domaći MAN Euro 6 agregat snage 460 KS koji će, u kombinaciji sa automatskim mjenjačem, u svakom trenutku osigurati tihu, glatku i nadasve ekonomičnu vožnju. Osim novih ekonomskih prednosti, nova generacija Lion's Coach autobusa je i sigurnija nego ikad prije. Tome svjedoče sistemi kao što su EBS sa ASR, ABS i ESP sistemi, LGS sistem te EBA sistem uz nezaobilazni ZF intarder te kameru za vožnju unazad. Vozaču će biti na raspolaganju udobno i prilagodljivo ISRI sjedište sa mikrofonom, a svoju primjenu će, uz multifunkcionalni volan, naći i fabrička navigacija. Kako bi se kvalitetno odmorili tokom putovanja, vozači će na raspolaganju imati i spavaću kabinu kod drugih vrata.

U unutrašnjost se osim vozača i suvozača može smjestiti 51 putnika na izuzetno udobnih Kiel sjedišta. Sva sjedišta su u turističkoj izvedbi sa svim elementima potrebnim za duga putovanja uz nezaobilazni MAN amblem na naslonjačima. Putnicima će na raspolaganju biti sistemi klime i grijanja, Bosch audio/video sistem sa dva LCD monitora, toalet te mini kuhinja koja se nalazi u prednjem dijelu vozila kod suvozača baš kao i frižider. Također, vozilo ima i nekoliko 220 V koje će pružiti dodatni sadržaj tokom putovanja.

Osim novog MANekena, dodatnu radost za sve uposlene u ovoj kompaniji i donio je novi Sprinter trenutne generacije. Novi “mališa” je urađen u tamno sivoj boji, a radi se o modeli Sprinter 519 CDI. Kao što sama oznaka pokazuje pogoni ga Mercedesov Euro 6 motor snage 190 KS u kombinaciji sa automatskim mjenjačem. Ova kompanija je dobro upoznata sa kvalitetom ovih modela pošto od ranije u floti imaju dva Sprintera. Prema riječima gospodina Fahrudina Vragića, novi Sprinter je stigao sa maksimalnom opremom koja se mogla uzeti, što uključuje i eksterijer i enterijer.

Atraktivan vanjski izgled prati, možda još atraktivnija i luksuznija izvedba unutrašnjosti koja potvrđuje gore navede riječi gospodina Vragić. Odmah na ulazu je primjetno da se radi o jako luksuznom vozilu po materijalima koji su korišteni. Vozaču će na raspoalganju biti svi sigurnosni sistemi najnovije generacije, nešto po čemu je Mercedes oduvijek bio poznat i ispred konkurencije. Naravno, volan je u boji ostalih dijelova vozila i radi se o multifunkcionalnoj izvedbi sa dugmadima radi lakšeg korištenja.

Odmah pored je i centralna konzola osjetljiva na dodir preko kojeg funkcionira audio/video sistem kao i kamera za vožnju unazad koja se nalazi na gornjem zadnjem dijelu vozila. Odmah pored vozača se nalazi frižider, koji će biti od koristi posebno u ovim ljetnim toplim mjesecima. Osim toga, prednji dio vozila je opremljen još sa funkcijama za Valeo-Spehors sistem grijanja i klimatizacije, LCD monitorom na preklop, mikrofonom i preklopnim sjedištem za suvozača/vodiča.

Ukupan kapacitet vozila je 19+1+1, a upravo putnički prostor ostavlja bez daha. Dominiraju svjetli dezeni bočnih strana i plafona uz izuzetno luksuzna turistička sjedišta u crno-zlatnoj izvedbi i u kombinaciji kože i tkanine. Sjedišta, osim opcija obaranja naslona, imaju rukonaslon na preklop, stolić te mrežice za lične stvari. Vrijedi istaći da se zadnja klupa sa četiri sjedišta može dodatno, po potrebi, povući još unazad tako da se kompletan raspored sjedišta može povući za nekoliko centimetara kako bi se dodatno povećao komfor putnika. Iznad sjedišta se nalazi multimedijalni set sa rasvjetom, diguzorima za zrak i zvučnicima, a svako sjedište je opremljeno i sa USB priključkom što je dodatni plus.

Završni detalj luksuznoj uređenja daje pod koji je od parketa. Iznad sjedišta se nalazi i prostor za ručni prtljag, a ukoliko zafali mjesta za prtljag, na raspolaganju je ogromni produbljeni gepek sa rezervnim točkom i rasvjetom uz opciju pantografskog dizanja vrata od gepeka.

Za kraj nam je gospodin Vragić rekao da je jako zadovoljan činjenicom da su u svoj vozni park dodali još dva nova vozila odlične kvalitete, što se posebno odnosi na Sprinter koji je kako je rekao “Najbolji u državi”, te nastavio: “Naša iskustva sa Mercedes Sprinterom su izuzetno dobra i činjenica je da se ova manja vozila uvijek traže, tako da čim je izašla nova generacija počeli smo planirati kupovinu, što se evo i dogodilo i među prvim smo u BiH sa ovom generacijom modela, a zasigurno prvi sa ovakvom opremom. Što se tiče MAN autobusa, to je autobus sa kojim smo upoznati i za kojeg imamo samo riječi hvale. U ovom periodu je povećan obim posla i kada se javila mogućnost da se kupi ovakvo vozilo, nismo oklijevali.”

Na naše omiljeno pitanje da li će biti još kakvih prinova i kojih, dobili smo odgovor da će sigurno biti u drugom dijelu godine, a da se radi o još jednom novom vozilu, čije ćemo detalje kao i uvijek prvi saznati.

Ekipa portala BHBus.ba porodici Vragić i svim uposlenicima kompanije Farre tours Sarajevo želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!