Naslovnica Novosti VDL Bus & Coach: Kamere umjesto retrovizora

VDL Bus & Coach: Kamere umjesto retrovizora

1171
0
PODIJELI

Kamere u kombinaciji sa dva ekrana u autobusu zamjenjuju klasične retrovizore. čime se poboljšava vozačeva sposobnost sigurne i udobne vožnje. VDL Bus & Coach je na Busworld 2019 predstavio inovaciju u kojoj kamere zamjenjuju retrovizore. Čast da prvi prezentuju ovaj sistem su imali gradski model Citea LLE-120, na dizelski pogon te Futura FHD-129. Dva široka ekrana koji prikazuju slike sa kamera su postavljena tako da ne ometaju vozačev pogled. Kad se vozilo pokrene, kamere se automatski optimalno konfigurišu.

“To vam omogućava dobru vidljivost u svim vremenskim uslovima”, objašnjava Alex de Jong, poslovni menadžer javnog prevoza u kompaniji VDL Bus & Coach. “U prometnom gradskom saobraćaju, na primjer, kada se približavamo kružnom toku, to je veoma korisno. Manevrisanje čini sigurnijim, jer više nemate mrtvi ugao. Sistem je opremljen noćnim vidom, tako da je vid vozača uveliko poboljšan i u mraku.”

Pieter Gerdingh, poslovni menadžer autobusa u VDL Bus & Coach, dodaje: “Bez ogledala na vanjskoj strani autobusa imate manje otpora. Ovisno o upotrebi i uslovima, to ima pozitivan utjecaj na ekonomičnost goriva, uz smanjenje do 4%. Također pravi razliku i u pogledu popravka i održavanja, jer se ogledala redovito oštećuju i više ih nema potrebe čistiti. U konačnici to dovodi do još nižeg TCO-a (Total Cost of Ownership).”

Sistem je temeljito testiran u svim vremenskim uslovima: u hladnoj i toploj klimi, tokom dana i noći i po kiši, snijegu, magli i susnježici. Vidljivost mora biti savršena u svim uslovima vožnje. Novo evropsko zakonodavstvo koje je stupilo na snagu 1. jula 2019. godine omogućava vozilima da retrovizore zamjene sa ovim sistemima. VDL Bus & Coach počet će prodavati ovu opciju sljedećeg proljeća, tako da će isporuke vozila sa ovom opcijom početi na ljeto 2020. U prvoj fazi ogledala pokrivaju klase vidnog polja II i IV. Ostale klase uslijedit će u bliskoj budućnosti.

Uvođenje kamera koje zamjenjuju retrovizore u skladu je s vizijom VDL Bus & Coach za uvođenje inovacija koje udovoljavaju zahtjevima tržišta. Sistem doprinosi postizanju ambicije “Aiming for zero” i jačanju pozicije koju trenutno VDL Bus & Coach zauzima kao predvodnik na polju e-mobilnosti u Evropi. Električni autobusi VDL Bus & Coach približavaju se cifri od 50 miliona pređenih kilometara.

Uvođenje sistema kamera u asortiman Futura doprinijet će postizanju cilja “Profitability has a new name”. Futura ide u korak s novim dostignućima koji poboljšavaju održivost, optimiziraju dizajn, dodatno olakšavaju ionako laganu konstrukciju i imaju pozitivan utjecaj na povećanje ekonomičnosti goriva.

Vrijedi istaći i da je model Futura FHD2, zahvaljujući svom novom pogonskom sklopu i tehničkim inovacijama, na ovogodišnjem Busworld 2019 osvojio nagradu “Sustainable Bus of the Year“.