Naslovnica Novosti Satu Mare dobija hibridne Solaris autobuse

Satu Mare dobija hibridne Solaris autobuse

766
0
PODIJELI

Jučer su predstavnici gradskog vijeća Satu Mare u Rumuniji i kompanija Solaris Bus & Coach potpisali ugovor nakon sprovedenog javnog tendera za hibridne autobuse. Gradski opreater je odabrao Solaris za dobavljača 11 hibridnih autobusa, a isporučena vozila će biti hibridi Solaris Urbino 12 koji će se, u skladu s ugovorom, isporučiti u drugoj polovini 2020. godine.

Paralelno s narudžbom za jedanaest hibridnih 12-metarskih Urbino vozila, strane su potpisale okvirni sporazum kojim se omogućuje produženje saradnje u budućnosti, vezano za nabavu još četiri hibrida Solaris Urbino 12 i dva zglobna hibrida Solaris Urbino 18.

Solo hibridni autobusi Solarisa za Satu Mare bit će opremljeni serijskim hibridnim pogonom koji se sastoji od elektromotora snage 120 kW i dizelskog motora snage 151 kW. Vozilo će biti opremljeno i superkondenzatorima koji omogućavaju skladištenje i korištenje obnovljene energije.

Autobusi će biti opremljeni funkcijom Stop & Go koja kontrolira rad dizelskih motora – gasi motor kada se autobus zaustavi na autobuskim stanicama i ponovo ga uključuje kada se vozilo pokrene. Omogućuje značajno smanjenje emisija i potrošnje goriva (u usporedbi s vozilima sa konvencionalnim pogonom).

Solaris Urbino 12 Hybrid autobusi će biti prilagođeni za prevoz do 96 osoba od čega će 31 moći sjesti. Za udobnost putovanja putnika, vozila javnog gradskog prevoza za Satu Mare imat će klima uređaj i video nadzor povećavajući tako sigurnost putnika. Budući da su vozila opremljena sistemom za brojanje putnika, operator će imati pristup informacijama o broju osoba koje prelaze određene linije.

Isporuka hibridnih autobusa za Satu Mare biće prvi posao Solarisa sa ovim gradom. Međutim, saradnja Solarisa sa operaterima u Rumuniji zapravo potiče od 2002. godine. Solaris je od tada isporučio gotovo 250 autobusa i trolejbusa u rumunske gradove, uključujući preko 40 autobusa s električnim pogonom za Cluj-Napoca.