Naslovnica Novosti MAN isporučio 150 autobusa za grad Durban

MAN isporučio 150 autobusa za grad Durban

1097
0
PODIJELI

Odnedavno 150 gradskih MAN autobusa radi na ulicama Durbana. U uskoj saradnji s kompanijom Durban Transport, MAN Truck & Bus zadovoljio je brojne specifikacije za vrhunska vozila – a sve u cilju sigurnog, pouzdanog i udobnog putovanja putnika i vozača u svakom trenutku.

Durban je pravi raj za odmor. Južnoafrički grad na Indijskom okeanu svake godine očara veliki broj turista zahvaljujući brojnim atrakcijama i plažama za kupanje i surfanje. Da bi svi stigli na svoje odredište od sada će se pobrinuti 150 novih MAN gradskih autobusa.

Durban Transport, jedan od najznačajnijih pružatelja javnog prevoza u obalnom gradu, imao je na umu veoma specifične zahtjeve za svoje autobuse. Gary Aliphon, direktor autobuskog sektora u MAN Truck & Bus Južna Afrika je izjavio: “Operator je želio šasiju visokog poda koja će omogućiti i veće platforme za ukrcavanje.

Drugi prioritet za operatera bila je upotreba antikorozivnih materijala u vozilu zbog obalne klime. Još jedna posebnost je bila da se smanji uticaj na klimatske uslove koji vladaju u gradu na Indijskom okeanu pa je sistem hlađenja motora izmijenjen i poboljšan s ciljem da mu se omogući pouzdan rad – čak i za ljetnih vrelih dana u Durbanu.”

MAN RR8 i RR9 šasije visokog poda opremljene su snažnim Euro 5 motorom snage 320 KS (235 kW) i automatskim mjenjačem sa šest brzina. Smanjen nivo buke i emisija izduvnih gasova štite okoliš i stanovnike grada. ESP program, elektronski kočioni sistem s ABS-om i ASR-om garantuju sigurnost i udobnost u vozilu i vozaču i putnicima. MAN-ovi stručnjaci u fabrici za montažu u Olifantsfonteinu sastavili su autobuse duge 12 metara. “MAN je isporučio i šasiju i karoseriju, što nam je omogućilo da kupcu ponudimo odgovarajuće rješenje iz jednog izvora”, naglasio je Aliphon.

Savremeni dizajn vozila se također pokazao uvjerljivim. Elegantna estetika MAN-ovih autobusa uvijek se slaže s prevozničkim kompanijama, putnicima i stručnjacima, što dokazuje i niz međunarodnih nagrada koje je dizajnerski tim osvojio tokom godina. Među njima je i prestižna iF Design Award, koju je MAN Truck & Bus osvojio peti put zaredom ove godine. “Naravno, ovi gradski autobusi prilagođeni specifikacijama kompanije Durban Transport nisu izuzetak i oni se odlikuju vrhunskim dizajnom”, završio je Aliphon. Štaviše, stil i sigurnost idu ruku pod ruku: iako su LED dnevna svjetla vozila upečatljiva vanjska karakteristika, oni takođe pomažu u osiguravanju izvanredne vidljivosti.

Autobusi imaju impresivnu i unutrašnjost. Velik razmak sjedišta znači da putnici mogu putovati od tačke A do tačke B veoma udobno. Funkcija klečanja (kneeling) također znači da se u autobus može lako ukrcati bilo ko. Međutim, ni vozači nisu zanemareni: instrumenti su raspoređeni tako da su sve važne informacije vidljive brzo na prvi pogled. Još jedna odlika je konstrukcija bočnih ploča od fiberglasa, koja smanjuje bruto težinu autobusa. Uostalom, plastika ojačana staklom ne samo da je otporna na koroziju i čvrsta, već je u isto vrijeme veoma lagana. Njihova smanjena težina i poboljšana aerodinamička svojstva čine MAN vozila veoma ekološkim, istovremeno smanjujući potrošnju goriva i troškove održavanja.

„Efikasnost, ekološka prihvatljivost, udobnost i sigurnost bili su bitni kriteriji za Durban Transport prilikom izbora njihovih gradskih autobusa. Ipak, ovaj kupac je još uvijek imao veoma specifične zahtjeve, što smo uskom saradnjom uspjeli savladati. Cilj je bio – i još uvijek jeste – osigurati da vozači i putnici mogu doći od A do B sigurno i udobno u svakom trenutku, čak i na ekstremnim ljetnim temperaturama u Durbanu. I u tome smo uspjeli”, rezimirao je Rudi Kuchta, šef poslovnog odjela Autobusi u MAN Truck & Bus.