Naslovnica Novosti Sosnowiec širi električnu Solaris flotu

Sosnowiec širi električnu Solaris flotu

724
0
PODIJELI

Javni prevoznik Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej (PKM) iz poljskog grada Sosnowiec kupuje još električnih Solarisovih autobusa. Ugovorom je obuhvaćena isporuka devet solo autobusa Urbino 12 Electric i pet zglobnih Urbino 18 Electric, uključujući infrastrukturu za punjenje. Novi autobusi povećat će flotu električnih vozila PKM, a u floti se već dvije godine nalaze tri električna autobusa ovog poljskog proizvođača koji rade bez problema.20. avgusta predstavnici Solarisa i operatora PKM potpisali su ugovor za isporuku 14 električnih autobusa modela Urbino. Pored toga, PKM investira u infrastrukturu za punjenje, naručivši tri pantografska i osam plug-in punjača za punjenje u remizi. Bruto vrijednost ugovora iznosi oko 11 miliona eura. U skladu s ugovorom, završetak narudžbe zakazan je za juli/august 2021. godine.

Svih 14 vozila odlikuje se vrhunskim Solaris High Energy+ baterijama. Solo autobusi će imati četiri paketa baterija ukupnog kapaciteta preko 300 kWh, dok će zglobni autobusi biti opremljeni sa šest paketa kapaciteta preko 470 kWh. Električni autobusi za Sosnowiec bit će opremljeni centralnim motorom od 160 kW u slučaju 12-metarskih i 240 kW u slučaju 18-metarskih autobusa. Tokom dana vozila će se puniti brzim punjačima preko pantografa, a u remizi će se puniti s uobičajenim utikačem pomoću jednog od osam punjača od 80 kW.Uz potpuno automatiziranu klimatizaciju cijelog vozila, u udobnu unutrašnjost autobusa će se moći smjestiti 86 putnika u Urbino 12 Electric, a 130 u Urbino 18 Electric. Izuzetno tihi e-autobusi bez emisija bit će opremljeni modernim rješenjima koja poboljšavaju udobnost putovanja putnika poput osvjetljenih USB priključaka za punjenje koji putnicima omogućavaju dopunu mobilnih telefona kao i Wi-Fi pristup internetu.

Autobusi će sadržavati čitav niz pogodnosti i mjera za unaprijeđenje sigurnosti. Baš kao i u slučaju prethodnih električnih Solarisovih autobusa za Sosnowiec, novi će imati alkolok uređaj. Autobusi će također imati sistem brojanja putnika i zatvorenu kabinu vozača koji omogućava odvajanje vozača od putnika. LED lampice automatski će osvijetliti putnike koji pokazuju karte kontroli. Sigurnost će biti osigurana CCTV kamerama koje pregledavaju putnički prostor i cestu ispred vozila, kao i kamerama koje nadgledaju ulicu tokom manevrisanja unazad i pantografa prilikom punjenja baterija. U prostor prilagođen potrebama osoba s invaliditetom, duž bočnog zida, na visini koja je dostupna putnicima koji se koriste u invalidskim kolicima, bit će postavljen rukohvat.Vozila će imati i sistem termičkog pred-kondicioniranja koji će olakšati automatsko upravljanje grijanjem. Korištenje pred-kondicioniranja tokom punjenja autobusa optimizira potrošnju električne energije koju vučna baterija isporučuje tokom vožnje. Vozač će biti u mogućnosti unaprijed postaviti unutrašnju temperaturu, za svaki dan u sedmici i za određeno vremensko razdoblje. Shodno tome, bit će moguće proširiti domet vozila s jednim punjenjem i smanjiti vrijeme potrebno između pokretanja autobusa i postizanja optimalnih parametara za prevoz putnika.

PKM Sosnowiec sarađuje sa Solarisom gotovo 20 godina i do sada je od Solarisa kupio preko 100 autobusa, od čega i tri električna. Broj električnih autobusa raste i u Poljskoj i u gradovima širom Evrope. Solaris je lider među evropskim dobavljačima i proizvođačima električnih autobusa s nultom emisijom.