Naslovnica Novosti Svealandstrafiken se okreće budućnosti – stižu električni autobusi

Svealandstrafiken se okreće budućnosti – stižu električni autobusi

789
0
PODIJELI

Svealandstrafiken iz Västeråsa odlučio je elektrificirati svoju autobusku flotu zajedno s Volvo autobusima. Svealandstrafiken je od Volva naručio deset električnih autobusa velikog kapaciteta, uz mogućnost kupovine dodatnih sedam. Prvi od novih autobusa počet će s radom u mjestu Västerås krajem ljeta 2021. godine.Tokom prošle godine gradovi kao što su Geteborg, Malmö i Jönköping u Švedskoj, Bodö, Drammen i Ålesund u Norveškoj i Århus u Danskoj odlučili su se prebaciti na električne autobuse u partnerstvu s Volvo Buses. Sada je i Svealandstrafiken iz Västeråsa odlučio intenzivirati svoj prelazak na električna vozila. “Dogovor s Volvom može se smatrati početkom promjene u izvorima goriva za naše gradske autobuse, od bioplina do električne energije”, kazao je Peter Liss, predsjednik Svealandstrafiken.

Prelazak na električne, tihe autobuse bez ispušnih plinova stvara nove mogućnosti za fleksibilnije linije i bolje urbano okruženje. Bez emisije i ometajuće buke autobuske stanice mogu se nalaziti tamo gdje to ranije nije bilo moguće, na primjer u zatvorenom, u bolnicama i u tržnim centrima. “Činjenica da Svealandstrafiken i mnogi drugi švedski i evropski autobuski prevoznici odabiru Volvo rješenja za elektrificirani gradski saobraćaj pokazuje ogromno povjerenje u naše proizvode i naše iskustvo elektrifikacije. Zajedno nastavljamo s nastojanjem da poboljšamo kvalitetu života u našim gradovima i smanjimo utjecaj na klimu i okoliš”, objasnio je Håkan Agnevall, predsjednik Volvo Buses.

Nizak nivo buke i odsustvo vibracija motora čine putovanje autobusom privlačnijim i putnicima i stanovnicima grada – a ima i pozitivan efekat na vozače. “Uvođenje električnih autobusa dovelo je do jasnog poboljšanja radnog okruženja za naše vozače”, rekao je Geert Schaap, direktor za održivost i inovacije u kompaniji Svealandstrafiken.

Svi naručeni autobusi su izuzetno uspješni model Volvo 7900 Electric, ali zglobna izvedba koja može primiti do 120 putnika. Prvi autobus izaći će na ulice za otprilike godinu dana, dok će preostalih devet biti isporučeno najkasnije do jula 2022. godine. Autobusi, koji će saobraćati u središnjem Västeråsu, imat će raspon od oko 200 km između punjenja. Punjenje će se vršiti u garažama. Svealandstrafiken prima bespovratna sredstva od EU Facility Connecting Europe (CEF) za pokrivanje dijela troškova tranzicije.