Naslovnica Novosti Bremen naručio pet Mercedes eCitara

Bremen naručio pet Mercedes eCitara

558
0
PODIJELI

Svojom narudžbom pet novih autobusa Mercedes eCitaro, bremenski prevoznik Bremer Straßenbahn AG (BSAG) poduzima veliki korak ka elektrifikaciji svoje lokalne ponude javnog prevoza.

Isporuka autobusa bez emisija eCitaro obavit će se početkom 2022. godine. Električni autobusi s troja vrata opremljeni su inovativnim čvrstim (slid-state) baterijama. Čvrsta baterija je tehnologija baterija koja koristi čvrste elektrode i čvrsti elektrolit, umjesto tekućih ili polimernih gel elektrolita koji se nalaze u litij-ionskim ili litij-polimernim baterijama. Kombinuju veoma visoku gustoću energije s posebno dugim vijekom trajanja. Sedam baterija nude ukupni kapacitet od 441 kWh i tako osiguravaju širok raspon autonomije. Mercedes također osigurava infrastrukturu za vozila, pa će uz vozila biti isporučen i pet trajno instaliranih sistema za punjenje, svaki snage 150 kW, kao i tri mobilna punjača za radionice, svaki kapaciteta 40 kW. Uključeno je i servisiranje vozila.

Pet električnih autobusa odlikuje se nizom specifičnih stavki opreme. To uključuje platformu za podizanje na ulazu i mjesta za invalidska kolica ili kolica s desne strane ispred drugih vrata, kao i sa suprotne strane. Putnička sjedišta iz vlastite proizvodnje u Neu-Ulmu imaju presvlaku od tkanine na površinama sjedala i naslona koja, zajedno s oblogama bočnih zidova u filcu, stvaraju ugodan ambijent u unutrašnjosti. Sideguard Assist štiti pješake i bicikliste kada se vozilo okreće udesno. Istodobno, učinkovito pomaže vozačima u izvršavanju njihovih zahtjevnih zadataka. Vozačko sjedište je također klimatizirano i grijano, kao i električno podesivi lumbalni naslonjač. Unutrašnje se ogledalo također električno podešava preko dugmeta.

Hajo Müller, iz upravnog odbora BSAG-a, je rekao: “Kupovinom električnih autobusa eCitaro na dobrom smo putu prema modernom i ekološki prihvatljivom javnom prevozu. Odlučujući o novim autobusima, BSAG koristi iskustvo i stručnost dugogodišnjeg i dokazanog proizvođača kakav je Mercedes.” BSAG svakodnevno prevozi oko 300.000 ljudi s gotovo 120 tramvaja i gotovo 220 autobusa. Autobuska mreža obuhvata više od 40 linija ukupne dužine oko 500 kilometara. Otprilike polovica njihovih autobusa s ponosom nosi trokraku zvijezdu na prednjoj maski.

Potpuno električni autobusi Mercedes eCitaro koji su naručeni dio su strategije o zaštiti klime koju je BSAG donio i usvojio prošle godine. Do 2025. godine BSAG namjerava pokrivati ​​50 posto svojih linija u lokalnom prevozu vozilima koja su bez emisija.