Naslovnica Novosti Van Hool isporučio prvi električni visokopodni autobus

Van Hool isporučio prvi električni visokopodni autobus

1121
0
PODIJELI

Van Hool je prošle godine predstavio prvi električni turistički autobus CX45E, a prvi primjerak, koji je napravljen u Belgiji, je predan američkom distributeru ABC Bus Companies. Van Hool CX45E je troosovinski autobus dužine 13,92 metra sa električnim pogonom koji koristi baterijski sistem kompanije Proterra, kapaciteta 676 kWh. Ovaj autobus može primiti 56 putnika, a prema navodima proizvođača ima doseg između 300 i 500 km, ovisno od uslova vožnje i topografije terena uz maksimalnu brzinu od 114 km/h. Pogonski sistem je Siemens ELFA II, koji koristi motor s permanentnim magnetom vršne snge 360 kW. Baterija se može puniti maksimalnog snagom od 125 kW, pa se može dopuniti sa 5% do 90% kapaciteta u roku od pet sati.

Van Hool će u prvoj polovici ove godine isporučiti još 10 ovakvih autobusa kupcima u SAD, a istovremeno vrši razvoj dva nova modela. “Ovaj autobus nudimo kupcima u SAD, jer postoji potražnja, a dobili smo zahtjeve i za razvoj novih modela. Ovakav tehnološki paket može se integrisati i u autobuse za evropsko tržište, što ćemo svakako i učiniti u skladu sa potražnjom.” – započeo je Filip Van Hool, izvršni direktor kompanije i nastavio: “Ovom isporukom sve je postalo stvarnost: prije nekoliko godina na papir smo stavili prve tehničke koncepte CX45E, a danas krajnji rezultat odlazi u SAD. Naravno, mogli smo se oslanjati na svoje veliko iskustvo koje smo stjecali tokom desetljeća u dizajniranju i proizvodnji električnih autobusa. 1985. godine izgradili smo prve trolejbuske električne autobuse. 2005. bili smo prvi proizvođač koji je dizajnirao električni autobus na vodikov pogon za sjevernoameričko tržište, a platforma našeg uspješnog Exqui.City trambusa može biti opremljena različitim električnim pogonima.

“Saradnja između Van Hoola i njegovog distributera na sjevernoameričkom tržištu, ABC Bus Companies započela je prije 33 godine. Nakon svih ovih godina napornog rada, zajedno smo uspjeli Van Hool staviti na kartu u Americi. Danas na američkim cestama ima više od 11.000 autobusa iz Van Hoola koji opslužuju mnoge kupce. Van Hool je uzbuđen i ponosan što sarađuje i sa kompanijom Proterra, pionirom u razvoju i proizvodnji tehnologije baterija.” – završio je Van Hool.