Naslovnica Novosti Električni Ebusco i dvospratni ADL autobusi za Berlin

Električni Ebusco i dvospratni ADL autobusi za Berlin

787
0
PODIJELI

U idućih godinu dana na ulicama Berlina će se naći novih 290 autobusa, od čega će 200 biti dvospratnih, a 90 električnih autobusa. Poslove isporuke će obaviti britanski Alexander Dennis Limited (ADL) i holandski Ebusco.

Holandski proizvođač električnih autobusa potpisao je ugovor sa kompanijom Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) za isporuku 90 Ebusco autobusa. Ebusco je aktivan na njemačkom tržištu od 2017. godine, a električni holandski autobusi već rade i u većim njemačkim gradovima, uključujući Minhen, Bon i Frankfurt. Potpisivanjem ovog ugovora Ebusco širi svoju prisutnost i na glavni njemački grad, svakako jedno od ključnih tržišta u Evropi.

U pitanju su modeli Ebusco 2.2 koji se planiraju isporučiti tokom ove godine. Nadalje, ugovor uključuje i opciju naručivanja još dodatnih 60 Ebusco 2.2 autobusa do godinu dana nakon isporuke prvog autobusa. Vozni park njemačkog prevoznika BVG sada je proširen na ukupno 228 električnih autobusa. Podsjetimo, kompanija Ebusco, holandski proizvođač električnih autobusa i infrastrukture za punjenje, je osnovana u Helmondu 2012. godine, a trenutno na njemačkim cestama radi ukupno 54 Ebusco autobusa.

Alexander Dennis Limited (ADL) počeo je sa isporukama prvih serijskih autobusa Enviro500 za Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) iz Berlina. BVG je potpisao višegodišnji okvirni ugovor sa ADL-om kao dobavljačem svoje sljedeće generacije dvospratnih autobusa 2018. godine i izvršio je svoju glavnu narudžbu u martu 2021. nakon uspješnog programa testiranja s dva predserijska vozila koja su isporučena ranije. Nova narudžba se odnosi na 200 vozila Enviro500. Proizvodnja je sada pojačana u ADL-ovoj fabrici u Engleskoj kako bi se isporučilo do pet autobusa sedmično tokom većeg dijela 2022. godine. ADL je angažovao iskusan lokalni tim i investirao u kancelarijski prostor, radionicu i skladište dijelova u Berlinu kako bi olakšao isporuke i podržao servisni rad.

Enviro500 za BVG je dug 13,8 metara i visok 4,06 metara. Njihova specifikacija je prilagođena zahtjevima kupaca i dok su male modifikacije napravljene nakon iskustva sa vozilima iz predserijske serije, koncept zadržava troja vrata i dva stepeništa za brzi ukrcaj i silazak na gradskim linijama dok prevozi do 112 putnika, od kojih 80. sjedi. Paul Davies, predsjednik i izvršni direktor ADL-a, rekao je: “Dabldekeri su generacijama poznat prizor na ulicama Berlina i drago nam je što smo prvi međunarodni dobavljač ovih legendarnih autobusa. Radujemo se rastu naše flote u narednoj godini, jer svih 200 novih Enviro500 autobusa ulazi u saobraćaj u Berlinu.”