Naslovnica Novosti Volvo dobio tri narudžbe iz Finske za 82 električna autobusa

Volvo dobio tri narudžbe iz Finske za 82 električna autobusa

423
0
PODIJELI

Ukupno 82 Volvo 7900 Electric autobusa biće isporučeno na tri lokacije u Finskoj. Od toga 61 autobus namijenjen je Helsinkiju i predstavlja najveću narudžbu za Volvo autobuse u Finskoj. Dvije dodatne narudžbe uključuju 13 električnih autobusa za Joensuu i osam za grad Savonlinna na istoku zemlje.

“Oduševljeni smo što smo u kratkom vremenskom periodu potvrdili tri električne narudžbe u Finskoj. Posebno smo zadovoljni najvećom narudžbom za Helsinki, gdje sada uspostavljamo snažno uporište za naša kompletna rješenja za elektromobilnost,” kazala je Anna Westerberg, predsjednica Volvo Buses, i nastavila: “Ubrzavamo naše ambicije u okviru elektromobilnosti i imamo kapacitet i kompetenciju da isporučimo rješenja za elektromobilnost malih i većih razmjera za gradove koji žele čista i efikasna rješenja za prijevoz ljudi.”

U Helsinkiju će od 61 novog autobusa njih 19 biti u zglobnoj izvedbi. Svi autobusi će imati niski pod za siguran i lak pristup putnicima. Kupci su istakli i druge prednosti, uključujući tiho i glatko iskustvo vožnje. Zglobni autobusi će se puniti na krajnjoj stanici linije pantografom, dok će ostala 42 autobusa Volvo 7900 Electric koristiti noćno punjenje u garaži. Jedan od odlučujućih faktora za odabir Volvo autobusa kao partnera u Finskoj bio je njegov fokus na sigurnost i pouzdanost, kao i dugogodišnje iskustvo u implementaciji električnih rješenja javnog prevoza.

Isporuka osam Volvo 7900 Electric za grad Savonlinna počinje početkom 2023. godine i to će biti prvi električni autobusi u gradu. “U potpunosti podržavamo grad Savonlinna dok čini prve korake ka elektrifikaciji javnog prevoza. Kako sve više gradova širom svijeta ima za cilj postati Zero Cities, ove narudžbe pokazuju da je Volvo Buses u jakoj poziciji da podrži istu transformaciju u Finskoj,” izjavio je Petteri Reku, područni menadžer prodaje u Volvo Buses Finland. Autobusi za Joensuu počeće sa radom na ljeto, dok će oni koji se isporučuju u Helsinki krenuti u saobraćaj ove jeseni.