Naslovnica Novosti Braunschweig kupio 16 električnih VDL Citea nove generacije

Braunschweig kupio 16 električnih VDL Citea nove generacije

525
0
PODIJELI

Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig će 2023. godine dobiti seriju od 16 Citea nove generacije. Vozila tipa Citea LF-122 su u potpunosti bazirana na električnom pogonu i imaju karakteristike koje postavljaju trendove. VDL Bus & Coach tako proširuje svoju dugogodišnju saradnju sa KVG Braunschweig. Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig je odlučio da javni prevoz učini održivijim kupovinom novih Citea, koje će se od sljedeće godine koristiti na različitim linijama u sjevernom njemačkom gradu.

“Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig i VDL Bus & Coach dugi niz godina uživaju u dobroj i uspješnoj saradnji, koja sada ulazi u novu fazu”, kazao je Boris Höltermann iz VDL Bus & Coach Deutschland GmbH, te nastavio: “Veoma smo ponosni na razvoj kroz koji smo prošli sa ovim kupcem: od Citea LLE do Citea SLF-E i sada do naše nove generacije Citee. Ovo je još jedan korak ka održivoj budućnosti, pred našim vratima.”

Električni autobusi imaju bateriju od 429 kWh. Opseg nove generacije Citea je značajno poboljšan: sa ovom baterijom, Citea LF-122 (Low Floor) može putovati do 300 kilometara na čisto električnoj energiji bez ikakvog međupunjenja, čak i u teškim vremenskim uslovima. U novoj generaciji Citee, nije samo vozačev položaj sjedenja značajno poboljšan, već i stub upravljača, sa većim opsegom podešavanja i manjim silama upravljanja za optimalnu udobnost. Vozila imaju i veći putnički kapacitet i visoko efikasan sistem klimatizacije sa toplotnom pumpom bez dodatnog grijanja na dizel.

VDL Bus & Coach je 2021. godine predstavio novu generaciju električnih Citea. Na osnovu VDL vizije, razvijen je koncept autobusa koji je u potpunosti baziran na električnom pogonu i spreman za budućnost, sa nultom emisijom. Baterije u podu, jednodijelni kompozitni bočni zid, pametno upravljanje energijom, sofisticirani sistem kontrole klime i ergonomsko okruženje za vozača. Sa ovih 5 važnih inovacija, VDL Bus & Coach predstavlja novu generaciju Citea proizvoda, koji se sastoji od četiri varijante dužine i 5 pet tipova. Asortiman Citea nove generacije značajno je poboljšan.

Nova generacija Citee već je prodana u nekoliko zemalja i bit će raspoređena u brojnim gradovima i područjima od ove godine: Holandija (Ajndhoven), Finska (Kotka i Lahti), Belgija (cijela Flandrija), Njemačka (Oberhausen) i Francuska (Bordo). Trenutno je u pogonu više od 1.000 električnih VDL Citea u 11 zemalja, isporučenih između 2015. i prvog kvartala 2022. godine. VDL Bus & Coach je na dobrom putu da dođe do granice od 200 miliona kilometara za električna vozila.

Kao regionalna kompanija za javni prevoz, Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig zadovoljava potrebe mobilnosti oko 13 miliona putnika svake godine sa skoro 200 autobusa. Više od 400 zaposlenih osigurava da kupci stignu na odredište na pouzdan, udoban, siguran i dobro informiran način. Putnici se oslanjaju na usluge Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig od 1909. godine.