Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Mercedes Tourismo novi član flote Mrkonjić Expres

EKSKLUZIVNO: Mercedes Tourismo novi član flote Mrkonjić Expres

1553
0
PODIJELI

Nastavljamo sa pozitivnim pričama iz Bosne i Hercegovine. Koronu i sve negativno što je donijela polahko smo arhivirali i ostavili iza sebe te smo se okrenuli ljepšim stvarima. Linije su se vratile u normalno funkcionisanje, a evidentan je i povećan broj turističkih i vanrednih vožnji. U skladu s tim, povećan je i broj vozila koji pristiže u našu zemlju, a što nas, kao prvi autobuski portal u BiH koji postoji preko 10 godina, posebno raduje.

Jedna od kompanija koja nas je kontaktirala da je stigla prinova je bila i Mrkonjić expres iz Mrkonjć Grada na čelu sa gospodinom Goranom Miletićem. Pošto nam je ovo prvi susret sa ovom kompanijom, prvo da napravimo mali uvod. Gospodin Miletić je druga generacija koja rukovodi ovom kompanijom, a sve počelo sa njegovim ocem Gojkom. Stariji gospodin Miletić je kompaniju osnovao 1998., a tradiciju je kako smo već rekli nastavio sin Goran koji je danas direktor. Posao se uglavnom fokusira na lokalni prevoz učenika i radnika. Također, mrkonjić Expres obavlja i redovnu liniju Šipovo – Banja Luka, koja ide tri puta dnevno te međunarodnu liniju Šipovo – Novi Sad – Subotica.

Kompanija je nedavno zbog potrebe obnove voznog parka nabavila Mercedes Tourismo druge generacije sa bogatim paketom opreme. Vozilo je sive boje i proizvedeno je 2012. godine. Prilikom dolaska novoj kući tahograf je pokazao oko 388.000 pređenih kilometara. Logično, pokreće ga domaći Mercedesov motor snage 300 kW ili preračunato 408 konjskih snaga, što znači da ispunjava Euro 5/EEV normu ispušnih gasova. Također, mjenjač je iz domaće “kuhinje” i radi se o polu-automatskom PowerShift mjenjaču sa osam brzina.

Spomenuli smo da vozilo ima bogat paket opreme što se odmah primjećuje pogledom na vozačev radni prostor. Na instrument tabli prvo što uočavamo je volan sa Mercedesovom zvijezdom, ponosom mnogih vozača. Pored standardnih aktivnih i pasivnih sistema pomoći vozaču koji osiguravaju sigurnu vožnju, vrijedi istaći da vozilo ima i sistem nadzornih kamera. Kamere se nalaze naprijed, nazad i iznad izlaza kod zadnjih vrata. Govoreći o sigurnosti, ovaj Tourismo je opremljen i sistemom za dojavu požara i dima. Sistem radi preko senzora i detektora dima koji su postavljeni u motornom prostoru, prtljažnom prostoru i u putničkom prostoru.

Mercedes je sinonim za luksuz i udobnost, a upravo je to slučaj i sa ovim vozilom. Njegovu unutrašnjost čini 49 izuzetno udobnih sjedišta urađenih u Mercedesovoj Lux line izvedbi. Sjedišta su u kombinaciji kože i tkanine, a vidno se podebljana na sjedalima i bočnim naslonima što će putnici itekako osjetiti tokom putovanja. Naravno sjedišta su turistička izvedba sa full opcijom, a dodatni šmek luksuza daje i Mercedesova značka na sredini naslona sjedišta. Naravno, putnicima će na raspolaganju biti klima uređaj i dodatno grijanje za nešto hladnije dane. Dodatni grijač ima opciju programiranja unaprijed, tako da putnike na polascima može čekati već ugrijana unutrašnjost.

Bosch audio i video sistem će se pobrinuti za zabavu tokom dužih putovanja. On se sastoji od mikrofona, radio/CD/MP3 i DVD playera te dva LCD monitora. Naravno tu je i fabrička navigacija, a zahvaljujući prednjoj kameri, koju smo već spomenuli, postoji opcija i snimanja puta koji se može reproducirati na unutrašnje monitore putnicima. Autobus je opremljen i sa nekoliko 220 V utičnica kao i par USB priključaka. Neizostavan dio opreme su i toalet, frižider te kuhinja.

S obzirom da su zadnje prinove u ovoj kompaniji uglavnom bile bazirane na Setra autobuse zanimalo nas je otkud sada da stigne Mercedes, na šta nam je gospodin Miletić pojasnio: “Iskreno, trudili smo se nastaviti taj Setra niz i tražili smo Setru model 415 GT-HD. Međutim, iznenada se pojavio ovaj Tourismo sa malo kilometara i jako dobrom opremom. Onda smo shvatili da i to nije loša opcija, pošto je ista kuća – Evobus. Također, ovom prilikom bi napomenuli da imamo u planu ponovno pokretanje linije Šipovo – Novi Sad u kooperaciji sa Bočac Tursom preko Broda, kao i dalje podmlađivanje voznog parka, ovisno od posla.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Mrkonjić Expres želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!