Naslovnica Novosti Minhenski MVG naručuje 21 zglobni MAN električni autobus

Minhenski MVG naručuje 21 zglobni MAN električni autobus

573
0
PODIJELI

Stadtwerke München (SWM) naručio je 21 novi električni zglobni autobus tipa MAN Lion's City 18 E za minhensku prevozničku kompaniju (MVG). Sredinom iduće godine novi autobusi će postepeno krenuti sa radom u glavnom gradu Bavarske.

Do 2035. godine Stadtwerke München želi da svoje autobuske linije obavlja potpuno električnim autobusima. Terensko testiranje potpuno električnog 12-metarskog autobusa MAN Lion's City E počelo je u glavnom gradu Bavarske već 2020. godina. MAN Truck & Bus je sada pobijedio na tenderu za 21 električni zglobni autobus. To znači da će proizvođač komercijalnih vozila sa sjedištem u Minhenu isporučiti MVG-u ukupno 21 zglobni električni autobus MAN Lion's City 18 E. “Drago nam je da smo uspjeli sa našom ponudom uvjeriti MVG da naruči još 21 potpuno električni gradski autobus od 18 metara”, kazao je Frank Krämer, šef prodaje autobusa MAN Truck & Bus Deutschland GmbH.

Električni zglobni autobus od 18 metara je savršen izbor za sve prevoznike koji traže potpuno električni i stoga lokalni gradski autobus bez emisija, a istovremeno im je potreban veliki kapacitet putnika na veoma frekventnim linijama. Zglobni autobus pokreću dva centralna elektromotora na drugoj i trećoj osovini. Za razliku od elektromotora blizu glavčine kotača, oni su lakše dostupni i manje složeni. Prevoznici sa flotom ovakvih autobusa imaju koristi od prednosti u održavanju i ukupnih troškova vlasništva (TCO). Dvije pogonjene i elektronski sinhronizovane osovine također imaju pozitivan efekat na upravljanje zglobnim autobusom, jer nude stabilnost u vožnji, a time se i bezbjednost povećava.

Zglobni autobusi su također standardno opremljeni sistemom zaštite i kontrolom ugla zgloba, što dodatno optimizuje stabilnost vožnje. Kroz ciljanu, specifičnu distribuciju pogonskog momenta na dvije pogonske osovine, kritične situacije izvijanja mogu se izbjeći kao preventivna mjera. Zahvaljujući dvjema pogonskim osovinama, povećava se i maksimalni povrat energije pri kočenju. Zbog veće rekuperacije, električni zglobni autobus je visoko efikasan bez obzira na stil vožnje i topografiju. Potpuno električni pogon u MAN Lion's City 18 E ima snagu od 267 kW do 320 kW. Energija za to dolazi iz modularnih baterija instalisanog kapaciteta do 640 kWh.