Naslovnica Novosti Prvi autobusi na vodik za poljski Lublin

Prvi autobusi na vodik za poljski Lublin

392
0
PODIJELI

Solaris Bus & Coach i opštinska saobraćajna uprava Zarząd Transportu Miejskiego (ZTM) u Lublinu potpisali su ugovor o kupovini i isporuci autobusa na vodik Urbino 12 hydrogen. Nakon što se ova isporuka završi, Lublin će biti drugi poljski grad nakon Konina koji će u svoju flotu uvesti vozila na vodik.

Urbino 12 hydrogen je vozilo koje sadrži najsavremenija rješenja bazirana na vodikovoj tehnologiji. U skladu sa dogovorom, narudžba će biti završena do septembra naredne godine. Prevoznik koji će koristiti vozilo biće Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne (MPK) Lublin. “Lublin se tako pridružuje odabranoj grupi evropskih gradova i gradova koji postavljaju nove standarde za planiranje i upravljanje autobuskim voznim parkom. Naša dugogodišnja saradnja čini nas ponosnim. Bićemo veoma sretni što ćemo biti partner ZTM Lublina u implementaciji tehnologije vodika”, rekao je Javier Calleja, izvršni direktor Solaris Bus & Coach.

Autobusi na vodik ističu se po kratkom vremenu punjenja goriva i veoma velikom dometu, čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima. Vodik je također čist izvor energije. Jedini nusproizvodi hemijske reakcije koja se odvija u vodikovim gorivim ćelijama su toplota i para. Gorivo će se skladištiti u gasovitom obliku, u rezervoarima na krovu. Autobus koji je naručen biće opremljen skladišnim prostorom za električnu energiju, tj. baterijom koja se, osim što se puni pomoću vodikove gorive ćelije, može puniti i eksternim mobilnim punjačem, koji je dio ugovora i uključen u opremu autobusa.

Autobus na vodik namijenjen Lublinu moći će da preveze 85 putnika, od kojih 29 može sjediti. Autobus će se pohvaliti raznim rješenjima za poboljšanje udobnosti putnika i rada vozača. Oni će, između ostalog, uključivati ​​sistem brojanja putnika, sistem video nadzora, klima uređaj, automat za prodaju karata sa mogućnošću bezgotovinskog plaćanja, sistem za dezinfekciju vazduha u unutrašnjosti vozila i USB priključke.

Partnerstvo između Solarisa i Lublina datira još od 1996. godine. Tokom godina, proizvođač autobusa je isporučio gotovo 200 vozila u grad, uključujući i dizelske i autobuse na električni pogon kao i trolejbuse. Uz isporuku autobusa Urbino 12 hydrogen, sistem gradskog prevoza u Lublinu će imati pristup širokom spektru najsavremenijih rješenja u javnom prijevozu. Trenutno, 70 autobusa na vodik Solaris Urbino 12 hydrogen krstari ulicama evropskih gradova, a još 100 jedinica će biti isporučeno u narednih nekoliko mjeseci. U septembru je lansiran i zglobni autobus na vodik – Urbino 18 hydrogen. Proširenje asortimana omogućit će proizvođaču autobusa da još fleksibilnije odgovori na potrebe prevoznika. Prve isporuke novog zglobnog vozila na vodik bit će moguće već u drugom kvartalu 2023. godine.