Naslovnica Novosti MAN kamioni u funkciji autobusa

MAN kamioni u funkciji autobusa

567
0
PODIJELI

Dva kamiona MAN TGS, sa slike, dovoljna su za prevoz ukupno 142 osobe. Za to su zaslužne posve neobične preinake, specijalizirane konfiguracije, ali i specifična namjena čije se objašnjenje krije na malom otočiću.

Vlieland je otok u Sjevernom moru, tik uz holandsku obalu i otprilike polovicu pješčanog kopna. Tokom godina ovo je mjesto korišteno, između ostalog, i u vojne svrhe, a sada je jednostavno turistička atrakcija koju je moguće obići posebno pripremljenim kamionima. Ova vozila pripadaju kompaniji Vliehorsexpress i o tome će biti riječi u ovom članku.

Do sada se Vliehorsexpress bazirao na prastarom MAN KAT1, povezanom uglavnom s vojnim viškom. No, sada je odlučeno kupiti potpuno novu opremu, koja je od početka do kraja dizajnirana za rad na plažama. Izbor je ponovno pao na marku MAN, ali ovoga puta s civilnom šasijom serije TGS. Projektiranje je trebalo trajati mjesecima, a sve je bilo naručeno kompaniji Wierda Voertuig Techniek, koja je ne samo ovlašteni zastupnik MAN-ovih vozila, već i vrši njihove ovlaštene preinake.

Korištenje takvih stručnjaka bilo je neophodno, jer se željena konfiguracija nije mogla dobiti u fabrici. Novi kamioni prošli su operaciju produženja šasije i povećanja međuosovinskog razmaka, koristili su sistem upravljanja četvrtom osovinom, a treća i četvrta osovina su odvojene, stvarajući među sobom razmak od 1,8 metara. Sve je to trebalo osigurati najbolju moguću trakciju na močvarnom terenu, uz postizanje velike manevarske sposobnosti i stvarno velikog transportnog kapaciteta.

TGS 41.430, opremljen prilično rijetkom varijantom od 430 KS 12,4-litrenog motora Euro 6. Tome su dodani pogon na sve kotače i dnevna kabina. Uz to, zatraženo je nekoliko zanimljivih elemenata opreme, poput LED radnih svjetala postavljenih ne samo sprijeda, već i na bočnim stranama karoserije, kako bi se olakšala eventualna vožnja po mraku u pješčanoj pustoši. Potrebni su bili i dodatni retrovizori koji su postavljeni uz fabričke i osiguravaju odgovarajuću preglednost pri radu sa širokom karoserijom.

izvor:kam-bus.info