Naslovnica Novosti Volvo isporučio šest hibridnih autobusa za Tranvía de Cádiz

Volvo isporučio šest hibridnih autobusa za Tranvía de Cádiz

382
0
PODIJELI

Operater gradskog prevoza u Kadizu, Tranvía de Cádiz a San Fernando y Carraca, odlučio se za Volvo na svom putu ka održivoj mobilnosti. Tako je u kompaniju stiglo prvih šest od ukupno 54 hibridna autobusa koji će biti uključeni u flotu Tranvía de Cádiz. Dva od ovih šest autobusa će kružiti na liniji 1, a ostala četiri autobusa će raditi na linijama 2, 3, 5 i 7.

Predstavili su ih gradonačelnik Cádiza, José María González, i savjetnik za mobilnost, Martin Vila. González je izvijestio o poboljšanjima koja će imati gradski autobuski prevoz, koji će pored novih vozila imati i obnavljanje ugovora o kolektivnom prevozu kojim se između ostalog namjerava poboljšati frekvencija prolaska i povezanosti.  Vila je sa svoje strane objasnio da se ovim renoviranjem flote traži prijateljskiji i pristupačniji gradski model za javni prevoz, ali da se radi i na promociji biciklističkih staza te parking politici za stanovnike.

Novi hibridni gradski autobusi Kadiza smanjuju zagađujuće emisije i gasove staklene bašte na pola i tiši su. Svaki ima kapacitet do 102 putnika. USB priključci su dostupni svima u unutrašnjosti. Vozila su također opremljena duplim sjedištem za korisnike dječijih kolica, a u vozilo se nalazi i prostor za korisnike invalidskih kolica. Interesantno je da su vozila potpuno prilagođena osobama sa smanjenom pokretljivošću pa tako vozilo ima sistem dvostrukih električnih i ručnih rampi. Autobusi su i sigurni pošto imaju i sistem zaštite za pješake i bicikliste, koji upozorava vozača na opasnost od sudara sa najugroženijim učesnicima u saobraćaju.