Naslovnica Novosti Poljski grad Opole širi svoju gradsku električnu flotu

Poljski grad Opole širi svoju gradsku električnu flotu

288
0
PODIJELI

Miejski Zakład Komunikacyjny (MZK) u Opoleu odlučio je Solarisu povjeriti narudžbu za osam električnih autobusa. Šest električnih autobusa Urbino 12 i dva električna autobusa Urbino 18 bit će isporučeno gradu zajedno s infrastrukturom za punjenje koja će se nalaziti u depou u ulici Luboszycka 19. Osim toga, stup za punjenje pantografa bit će postavljen na autobuskoj stanici u ulici Kazimierza Pużaka. Prve isporuke predviđene su za sredinu 2023. godine.

Električni autobusi koje je odabrao MZK u Opoleu vrhunski su gradski autobusi i izdašno opremljeni. U 12-metarsku verziju stane oko 75 putnika, uključujući 28 sjedišta, dok će zglobni 18-metarski autobusi moći prevesti oko 110 putnika, od kojih 36 može sjediti. Autobusi za Opole standardno imaju sistem za informisanje putnika s glasovnim najavama, elektronskim linijskim displejima, automat za prodaju karata i elektronski validator karata. Putnici će također imati koristi od USB priključaka za punjenje i dozatora za dezinfekciju postavljenih na rukohvate. Toplinsku udobnost, kako u toplim tako i u hladnim danima, osigurat će učinkovita klimatizacija. Klima uređaj bit će podržan antivirusnim sistemom koji koristi UV tehnologiju. Kako bi se povećala sigurnost vozača i putnika, autobus će biti opremljen sistemom Mobileye Shield+ kako bi se vozaču osigurala bolja vidljivost zahvaljujući kamerama postavljenim izvan vozila. CMS (Crash Management System – sistem za ublažavanje sudara) koji poboljšava kočenje, zauzvrat će automatski staviti vozilo u način rada kočenja ako detektira rizik od potencijalnog frontalnog sudara.

Autobusi će imati moderne High Energy baterije i elektromotor postavljen centralno. Tokom dana odvijat će se brzo punjenje pomoću obrnutog pantografa, a noću će se punjenje odvijati uobičajeno putem standardne utičnice u autobuskom deopu operatera. Štoviše, električni autobusi namijenjeni Opoleu bit će opremljeni funkcijom predkondicioniranja tokom procesa punjenja autobusa. To će omogućiti povećanje dometa vožnje kao i skraćenje vremena potrebnog između pokretanja autobusa i postizanja optimalne temperature za prevoz putnika u njemu. Osim toga, regenerativno kočenje omogućit će da se kinetička energija vozila nastala tokom kočenja pretvori u električnu energiju.

Partnerstvo između Solaris Bus & Coach i grada Opole datira iz 2019. godine, kada je poslana prva narudžba za 10 niskopodnih autobusa Urbino 12. Dvije godine kasnije, 2021., proširena je saradnjom u području pogona s nultom emisijom, budući da je grad naručio svojih prvih pet električnih autobusa zajedno s infrastrukturom za punjenje. Nakon završetka najnovije narudžbe, Opole će se pohvaliti voznim parkom od 13 električnih autobusa s nultom emisijom.

Solaris Bus & Coach je jasan lider na poljskom tržištu gradskih autobusa već nevjerojatnih 19 godina. Do sada je proizvođač autobusa ukupno isporučio više od 7000 vozila, uključujući 550 električnih autobusa.