Naslovnica Novosti Solaris električni autobusi uskoro debituju u Łódźu

Solaris električni autobusi uskoro debituju u Łódźu

333
0
PODIJELI

Poljski Łódź je preduzeo odlučne korake ka prihvatanju e-mobilnosti. Osam električnih autobusa Solaris Urbino 18 koje je naručio grad ističu se po tihom radu i nedostatku štetnih emisija. Osim vozila, ugovorom je obuhvaćeno i obezbjeđivanje infrastrukture za punjenje. Zahvaljujući odgovarajućoj konfiguraciji baterija i infrastrukture za punjenje, predmetni električni autobusi Urbino moći će da rade do 24 sata dnevno. Autobusi će krenuti sa radom u drugoj polovini 2023. godine.

“Potpisivanje ugovora za osam najsavremenijih električnih autobusa događaj je od ogromnog značaja za nas. Drago nam je što će Łódź biti još jedan grad na električnoj mapi Solaris autobusa bez emisija. Također smo veoma ponosni što možemo da podržimo grad u realizaciji ovako ambicioznih poduhvata. Ovi odlučni napori za elektrifikaciju javnog prevoza u Łódźu postaće odličan primjer za brojne evropske gradove”, istakao je Krzysztof Musiał, regionalni menadžer prodaje za Jugoistočnu Poljsku u Solarisu. “To je sjajna vijest za autobuski vozni park u Łódźu, koji će biti obogaćen dodavanjem ovih novih električnih autobusa. Izuzetno sam sretan zbog toga i čvrsto vjerujem da je ovo samo početak naše dugoročne saradnje”, rekao je Adam Pustelnik, prvi zamjenik gradonačelnika grada Łódź.

Nove električne autobuse će pokretati najsavremenije Solaris High Energy baterije ukupnog nominalnog kapaciteta preko 400 kWh. Puniće se kako preko utičnice, postavljenoj na prednjoj strani vozila, tako i preko obrnutog pantografa, koji se nalazi na krovu. Nesmetan rad 18-metarskih električnih autobusa osigurat će električni centralni vučni motor.

Udobna unutrašnjost električnih vozila Urbino 18, opremljena potpuno automatiziranom klimom za cijelo vozilo, nudiće prostor za najmanje 110 osoba, uključujući 35 sjedećih. Autobusi će također imati niz pogodnosti i moderna rješenja, kao što su sistem elektronske prodaje karata koji omogućava plaćanje kreditnom karticom, automat za prodaju karata i sistem za informacije za putnike sa funkcijom samoprilagodljive jačine koja omogućava jačinu najava.

Kako bi se maksimalno iskoristio potencijal električnog voznog parka, vozila će biti isporučena i sa eSConnect-om, modernim daljinskim dijagnostičkim sistemom koji su razvili stručnjaci Solarisa. Sa takvim informacijama kao što su status punjenja baterije, podaci o očekivanom dometu autobusa ili o trenutnoj ili ukupnoj potražnji za električnom energijom, operater može optimizirati rad svoje flote. Dakle, eSConnect omogućava povećanje dostupnosti vozila, smanjenje zastoja autobusa i izbjegavanje nepotrebnih povratnih vožnji do depoa.

Prvi autobusi Solarisa stigli su do Łódźa 2000. godine. Od tada, gradski javni prevoz konstantno ide ka zelenoj mobilnosti. Nova naručena vozila bit će prvi Solarisovi električni autobusi koji će biti pušteni u rad u Łódźu. Međutim, ovo nije prva investicija grada u Solaris vozila sa alternativnim pogonskim sistemima. Ove godine proizvođač je već isporučio gradu 29 niskoemisionih Urbino 12 blagih hibridnih autobusa. Uskoro će još 20 jedinica istog tipa krenuti prema Łódźu. Svake godine, vozila sa niskom emisijom i nultom emisijom štetnih gasova zauzimaju sve veći udio u evropskim autobuskim voznim parkovima, a grad Łodź jasno prati ovaj trend.